Почетна > Свет
Свет

Шпанија, Ирска и Норвешка признаће данас палестинску државу

Шпанија, Ирска и Норвешка данас ће званично признати палестинску државу, упркос бурној реакцији Израела на најаву о признању Палестине.
Фото: Танјуг/Spencer Colby/The Canadian Press via AP

Три државе навеле су да ће признање убрзати напоре да се обезбеди прекид рата у Гази, преноси Ројтерс.

„Надамо се да ће наше признање и наши разлози помоћи другим западним државама да крену нашим путем, јер што нас је више, то ћемо више имати снаге да наметнемо прекид ватре“, изјавио је раније шпански премијер Педро Саншез.

Из Шпаније је у понедељак најављено да ће та земља позвати друге чланице Европске уније да званично подрже наредбу Међународног суда правде Израелу да одмах обустави своју операцију у граду Рафа на југу Појаса Газе.

Израел је на најаву ове три државе да ће признати палестинску државу одговорио опозивањем својих амбасадора из Мадрида, Осла и Даблина.

Шпанија и Ирска биће највеће и најутицајније државе у ЕУ које су признале државу Палестину, придружујући се Шведској, Кипру, Мађарској, Чешкој, Пољској, Словачкој, Румунији и Бугарској.

У претходним месецима Велика Британија, Аустралија, Малта и Словенија су наговестиле да ће признати Палестину.

Из Француске је речено да „сада није тренутак“ за признање Палестине, док је Немачка стала уз највећег израелског савезника САД, инсистирајући на томе да се решење о две државе може постићи само дијалогом, а не признањем.

 

Južna Koreja, SAD i Japan osudili najnoviji pokušaj Severne Koreje da lansira satelit

Преузмите андроид апликацију.