Почетна > Бизнис
Бизнис

Спајају се Warner Media и Discovery Inc

АТ&Т саопштио је у уторак да ће издвојити Warner Media и у трансакцији од 43 милијарде долара спојити своју медијску имовину са Discovery Inc и тако смањи дивиденду на пола.
Фото: Unsplash/StockSnap

Акционари АТ&Т ће поседовати 71 одсто новe Warner Bros Discovery компанијe и добиће 0,24 деонице за сваку АТ&Т деоницу коју поседују.

АТ&Т ће након затварања трансакције имати 7,2 милијарде „разводњених“ акција, преноси Ројтерс.

Америчка телеком група ће плаћати дивиденду од 1,11 долара по акцији, што је испод досадашње дивиденде која је износила 2,08 долара по акцији.

Акције АТ&Т су пале скоро 5 одсто на отварању.

Договор о повлачењу АТ&Т-ове куповине Time Warner-a од 85 милијарди долара најављен је почетком прошле године, али неки финансијски детаљи нису откривени до уторка.

„Уместо да покушате да узмете у обзир нестабилност тржишта у краткорочном периоду и одлучите где да поделите вредност у процесу размене акција, spin-off дистрибуција ће омогућити тржишту да ради оно што тржишта раде најбоље“, рекао је извршни директор АТ&Т-а Џон Стенки наводи се у припремљеном саопштењу.

„Уверени смо да ће обе акције ускоро бити процењене на основу солидних основа и атрактивних изгледа које представљају.“

АT&Т предвиђа да ће ове године потрошити око 20 милијарди долара у капиталу за веће улагање у оптичке услуге широкопојасног интернета и проширење својих 5G услуга.

Трансакција ће помоћи у смањењу великог дуга АТ&Т-а. Они су завршили четврти квартал са нето дугом од 156,2 милијарде долара, што му је дало нето дуг према прилагођеном EBITDA од око 3,22 пута.

АТ&Т је рекао да очекује да ће однос дуга пасти на 2,5 пута до краја 2023. године и даће размотрити откуп акција aко се тај однос даље смањи.

Warner Bros Discovery ће се борити против већег ривала за стримовање видео записа Нетфликса, иако је HBO Max који припада Warner Media растао брже у САД у четвртом кварталу, завршавајући годину са 74 милиона претплатника.

Али ово спајање, за које се очекује да ће се затворити у другом тромесечју, ће се финално десити у тренутку када Нетфлик показује знаке „зрелости“.

Изненађујуће слабе пројекције за први квартал ове године у Нетфлисксу су уплашиле инвеститоре у сектору медија, и последично је покренута распродаја.

Финансијски резултати Волт Дизнија који треба да буду најављени следеће недеље пружиће још један показатељ виталности стриминг бизниса, јер аналитичари постављају питање да ли је реорганизација у целој индустрији да се фокусира на стримовање видео записа дугорочно исплатива.

Akcije Fejsbuka potonule 23 posto zbog pada profita u IV kvartalu

 

Преузмите андроид апликацију.