Почетна > Свет
Свет

Шолц: Желимо Северну Македонију у ЕУ, прихватите предлог

Немачки канцелар Олаф Шолц позвао је грађане Северне Македоније на прихватање француског предлога за решавање спора са Бугарском и поручио да је ова држава поново пред важним смерницама.
Фото: Танјуг/AP Photo/Michael Soh

„Желите ли да прихватите европски компромис? Тиме би коначно могла да се одржи прва приступна конференција – 17 година од добијања статуса кандидата. То би вас довело један важан корак ближе чланству ЕУ и превазишло блокаду“, поручио је Шолц у отвореном писму грађанима Северне Македоније.

Рекао је да разуме нестрпљење и фрустрацију грађана и да је чак и дели са њима.

„Разумем када кажете „нама је предугу превише обећавано, и превише од нас тражено“. Разумем када имате сумње да ли би тај корак стварно ослободио пут у ЕУ“, нагласио је он.

Шолц је казао, истичући да жели да буде потпуно отворен, да и након прихватања „овог компромиса“ приступни процес неће бити једноставан.

„Такође кажем и да заједно можемо да савладамо све задатке који су пред вама. Ми желимо да постанете чланица ЕУ. Желимо вас у Унији и да вашу и нашу културну посебност, наше различите језике и идентитете очувамо и негујемо. То нас чини заједнички снажним“, подвукао је он.

Шолц је навео да зна да компромиси изискују понекад болне уступке, и додао да се ЕУ састоји од компромиса и то свакодневно.

„Уверен сам да нас и тешки компромиси на крају увек воде напред и чине снажнијим. Ми смо и остајемо на вашој страни“, закључио је канцелар.

Broj Ukrajinaca koji prelaze u zemlje EU vratio se na nivo pre ruske intervencije

Преузмите андроид апликацију.