Почетна > Свет
Свет

Шолц у Вијетнаму са премијером о трговинским везама

Немачки канцелар Олаф Шолц разговарао је о енергетским и трговинским везама са вијетнамским премијером Фам Мин Чином током данашње посете Ханоју, што је прва таква посета неког немачког лидера после више од једне деценије.
Фото: Танјуг/AP/Michael Sohn

Шолцово заустављање у Вијетнаму на путу ка самиту лидера Групе 20 (Г20) у Индонезији, наглашава растућу улогу Вијетнама у глобалним ланцима снабдевања, јер многе немачке компаније разматрају диверсификацију својих производних операција ширењем свог присуства изван Кине, свог главног чворишта у Азији, пренео је Ројтерс.

На заједничкој конференцији за новинаре са Чином, Шолц је рекао да Берлин жели дубље трговинске односе са Вијетнамом и да ће подржати транзицију земље ка зеленијој економији, укључујући и ширење система метроа у Ханоју, главном граду Вијетнама.

Посета Ханоју уследила је после Шолцове посете Кини прошле недеље.

Вијетнам и Сингапур су једине земље југоисточне Азије које имају споразум о слободној трговини са Европском унијом, а као резултат тога, они су највећи трговински партнери ЕУ у региону, наводи Ројтерс.

Немачка је други највећи трговински партнер Вијетнама међу државама ЕУ после Холандије, са разменом вредном 7,8 милијарди долара прошле године, међутим, далеко мање од Сједињених Држава, Кине, Јапана и Јужне Кореје.

Око 500 немачких фирми послује у Вијетнаму, од којих око 80 има производне погоне у земљи.

Papa osudio populizam i zatražio pomoć za ugrožene grupe

Преузмите андроид апликацију.