Почетна > Свет
Свет

Шолц: Тешки преговори са коалиционим партнерима о буџету довешће до споразума

Немачки канцелар Олаф Шолц саопштио је данас да је уверен да ће тешки преговори са коалиционим партнерима о буџету земље, након важне пресуде Уставног суда, на крају довести до споразума, преноси Ројтерс.
Фото: Танјуг/AP Photo/Markus Schreiber

У обраћању на конгресу својих  Социјалдемократа (СПД) на конгресу у Берлину, Шолц је поручио да неће бити смањења у политици „државе благостања“, области у којој је министар финансија Кристијан Линднер, из либералне партије (ФДП) позвао на реформу.

Немачка коалициона влада суочава се са кризом након што је Уставни суд прошлог месеца пресудио против њених буџетских планова и забранио коришћење посебних фондова за финансирање низа мера, од индустријских пројеката до пројеката социјалне заштите.

Током канцеларског мандата Ангеле Меркел 2009. године, Немачка је у свој устав унела такозвану „дужничку кочницу“.

Тиме је ограничен буџетски дефицит на 0,35 одсто бруто домаћег производа, а та мера може бити суспендована у хитним случајевима, све док парламент подржава тај потез.

То се дешавало од 2020. до 2022. године, прво како би се изборило с последицама пандемије корона вируса, а затим и с енергетском кризом изазваном инвазијом Русије на Украјину.

Требала је да опет буде на снази ове године, али је због буџетске кризе, министар финансија Кристијан Линднер затражио поново њено суспендовање.

Уставни суд Немачке је 15. новембра пресудио да је владајућа коалиција канцелара Олафа Шолца делује у супротности с „дужничком кочницом“.

Суд је тако одлучио у одговору на правну жалбу конзервативних опозиционих партија Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) и Хришћанско-социјалне уније (ЦСУ).

Страначки конгрес Социјалдемократа одржава се тачно две године након формирања тзв. „семафор-коалиције“ са Зеленима и либералима, који формирају актуелну владу у Немачкој.

 

Filipini osuđuju akcije Kine protiv ribarskih brodova u Južnom kineskom moru

Преузмите андроид апликацију.