Почетна > Свет
Свет

Шолц: Постоје све назнаке да ће Фон дер Лајен бити поново изабрана за председницу Европске комисије

Немачки канцелар Олаф Шолц изјавио је данас да верује да ће одлуке о највишим позицијама у Европској унији (ЕУ) бити донете врло брзо, укључујући и реизбор Урсуле фон дер Лајен за председницу Европске комисије (ЕК).
Фото: Танјуг/Joerg Carstensen/dpa via AP

„Сада ће се врло брзо доносити одлуке о најважнијим позицијама које треба да буду попуњене да би ЕУ могла да ради“, рекао је Шолц у интервјуу за медије компаније Аксел Шпрингер, а преноси Политико.

Шолц, који није јавно подржао Фон дер Лајен, рекао је да „постоје све назнаке“ да ће она моћи да добије други мандат на месту председнице Европске Комисије.

„Као што знате, влада коју ја предводим је то омогућила сопственим коалиционим договором“, истакао је Шолц.

Немачки канцелар је додао да је вома важно за будућег председника Европске Комисије да може да се ослони на традиционалне демократске странке у Европском парламету (ЕП), односно на конзервативце из Европске народне партије, као и на социјалдемократе и либерале.

Лидери ЕУ окупљају се у понедељак у Бриселу на неформалном самиту како би разговарали о највишим позицијама у Унији, наводи Политико.

Портал додаје да, ако лидери ЕУ на састанку Европског савета који се одржава 27. и 28. јуна, одлуче да Фон дер Лајен дају други мандат, посланици Европског парламента би о њеном избору могли да гласају већ од 18. јула.

У Европском парламенту њој би била потребна подршка 361 посланика од укупних 720.

Drugi dan mirovnog samita o Ukrajini u Švajcarskoj

Преузмите андроид апликацију.