Почетна > Свет
Свет

Шолц по први пут у Њујорку

Немачки канцелар Олаф Шолц отпутовао је по први пут у Њујорк, где ће говорити пред Генералном скупштином Уједињених нација.
Фото: Танјуг/Britta Pedersen

Шолц до сада није никада био у Њујорку, ни у улози политичара, ни приватно, па ће тек сада упознати „град који никада не спава“.

Иначе, ово је први пут после 15 година да ће се немачки канцелар говорити на Генералној скупштини УН.

Његово излагање планирано је за вечерас у 19:30 часова по локалном времену.

Према очекивању немачких медија његов говор биће једна врста рата на даљину са председником Русије Владимиром Путином, јер ће управо главна тема његовог говора бити напад Русије на Украјину.

Иначе, Шолц верује да ће свет у будућности имати више центара моћи, те да ће земље попут Индије и Индонезије, али и Аргентине и Сенегала убудуће имати већу улогу у светској политици, па те државе жели да „извуче“ из загрљаја Путина.

Његова порука биће и да светска заједница не сме дозволити да једна велика земље може напасти мањег суседа и тако померати границе.

Ако би се тако нешто прихватило, упозорава, границе земаља широм света би биле угрожене.

Шолц остаје у Њујорку два дана, а то време користиће и за билатералне разговоре.

Најтежи разговор имаће на почетку боравка у Њујорку са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом, који је недавно најавио да би од наредне године желео сарадњу са Шангајском организацијом сарадње, а у том савезу се налазе Русија и Кина.

Savet EU zvanično odobrio 5 milijardi evra zajma Ukrajini

 

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке