Почетна > Свет
Свет

Шолц нема највећу плату у немачкој државној управи

Најмање 21 члан управног одбора, управе фирми или институција немачке државе има вец́у плату од Олафа Шолца, који прима око 360.000 евра годишње, показује листа коју је објавило Министарство финансија Немачке.
Фото: Танјуг/Christian Charisius

Први на листи је генерални директор Немачке железнице Рихард Луц са годишњом платом од 900.000 евра, а са платом од 863.000 евра следи генерални директор Државне штампарије Штефан Хофшен, која је између осталог задужана за израду пасоша, личних докумената, поштанских маркица, новчаница, као и уређаја за њихову израду, преноси „Deutsche Welle“.

Потом следе остали чланови одбора Немачке железнице и чланови управе државне развојне банке „KfW“ који годишње примају између 555.400 и 687.600 евра.

Зарада генералних директора различитих истраживачких центара „Helmholtz“, немачке контроле летења „Autobahn“, оператера наплате путарине „Toll Collect“ и немачке савезне финансијске агенције су веће од плате канцелара или сличне.

Немачко министарство финансија је листу објавило тек након више захтева и преписке са шефом посланичке групе Левице у Бундестагу Јаном Кортеом.

Корте се у преписци са министарством конкретно обраћао министру Кристијану Линднеру (ФДП) који је недавно рекао да ниједан директор јавног сервиса у оквиру АРД не би требало да зарађује више од канцелара, теда би требало штедљивије трошити новац оних који плаћају обавезну ТВ претплату.

Према писању Немачке мреже уредника (РНД), Корте је раније већ два пута упутио овај захтев.

Министарство је коначно послало посланику листу на којој су наведене плате укупно 151 члана управа и менаџмента разних фирми и институција немачке државе.

Karijerista sa činom generala armije

 

 

Преузмите андроид апликацију.