Почетна > Свет
Свет

Шолц најавио додатних 100 милијарди евра за војску

Немачки канцелар Олаф Шолц најавио је данас да влада планира додатних 100 милијарди евра за војску.
Фото: Michael Kappeler/dpa via AP

У обраћању Бундестагу, Шолц је казао да ће Немачка ове године 100 милијарди евра уложити у војску и да ће од сада инвестирати више од два одсто БДП-а у одбрану.

До 2024. Немачка ће, каже, повећати значајно издвајања за одбрану.

Та његова најава поздрављена од посланика бурним аплаузом.

„Циљ мора бити делотворна, модерна војска“, подвукао је канцелар, додајући да тако нешто мора имати земља величине Немачке.

„Које способности има Путинова војска ? Које способности су нама потребне да се суочимо са тим претњама“, упитао је он.

Истакао је да је Немачка у потпуности привржена НАТО-у и да је неопходно спречити да се напад Путина прошири на друге земље.

Казао је да нова генерација борбених авиона мора бити произведена у Европи, као и да је неопходно да се превазиђе зависност од појединих снадбевача енергетима.

Фото: Pixabay/SimoneVomFeld

Шолц је нагласио да енергетска политика сада има највиши приоритет и да се планира хитна изградња терминала за пријем течног гаса.

Он је указао да се Немачка неће затворити за разговоре са Владимиром Путином, али да неће ни мировати док се мир у Европи поново не успостави.

„Ако желимо да последње три деценије не буду изузетак, онда морамо исказати приврженост ЕУ и НАТО“, поручио је Шолц уз поруку „одбранићемо Европу“.

Изразио је уверење да ће „напад на Украјину бити катастрофа за Русију“, најављујући даље санкције, и то без ограничења тема.

„Да се не варамо. Путин неће мењати свој курс преко ноћи. Али ће руско руководство веома брзо осетити коју цену плаћа за то“, нагласио је немачки канцелар.

Шолц сматра да је срамно што је Русија, само захваљујући свом вету, у Савету безбедности УН спречила осуду напада на Украјину.

Britanska ministarka Liz Tras: ”Rat je početak Putinovog kraja!”

 

Преузмите андроид апликацију.