Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

“Соко“ коначно полетео – Почело саобраћање железницом Београд – Нови Сад (ФОТО/ВИДЕО)

Новосађани су данас, након три године чекања, коначно имали прилику да се нађу на Железничкој станици у својству путника, те да присуствују свечаном отварању пруге Београд – Нови Сад.
Фото: Градске инфо

Да се ради о потпуној револуцији када је у питању железнички саобраћај на нашим просторима, не сведочи само потпуно реновирана Железничка станица, већ и чињеница да је данас овом путањом први пут полетео “Соко“.

Како је соко најбржа птица која лети нашим небом, није ни чудо што су се надлежни одлучили управо за ово име када је у питању нови брзи воз који од данас саобраћа на релацији од Београда до Новог Сада и обрнуто.

Имали смо прилику да се и сами уверимо да је “Соколу“ потребно свега 36 минута како би из Београда стигао до Српске Атине, јер врло лако постигне највећу дозвољену брзину од 200 километара на час.

Можете ли замислити о каквој се брзини, заправо, ради?

Председник Александар Вучић и премијер Мађарске Виктор Орбан имали су прилику да се први укрцају у “Сокола“, те њиховом вожњом званично покрену железнички саобраћај на релацији Београд – Нови Сад, који ће нам свима уштедети много времена и олакшати живот у будућности.

Воз је из Београда кренуо у 11 часова, а на станици у Новом Саду нашао се за нешто мање од четрдесетак минута, након чега је уследио обилазак нове Железничке станице.

Железничка пруга на релацији Београд – Нови Сад, само је део железнице која се ће повезивати Србију и Мађарску.

Тим поводом, након што је воз стигао, премијер Мађарске Виктор Орбан обратио се свима окупљенима на Железничкој станици у Новом Саду:
Фото: Градске инфо

„У протеклих 70 година повезивали смо земље у правцу исток-запад, а у међувремену смо заборавили колико је битно да се повежемо и у правцу север-југ. Требало је много сати да се из Београда стигне до Будимпеште, а то није нормална ствар у 21. веку. Зато смо са вашим председником Александром Вучићем направили савез, а ово је доказ тога. Повезивањем две земље ћемо олакшати живот и Србима и Мађарима“.

„Пријатељство између Срба и Мађара никада није блиско као сада!“, додао је Орбан на крају свог излагања и најавио да ће председник Вучић и он у будућности урадити заједно још пуно битних ствари.

Након премијера Мађарске, народу се обратио и председник Србије Александар Вучић који је изразио велико задовољство због тога што данас сведочимо овом историјском догађају.
Фото: Градске инфо

„Пре десет година се од Београда до Новог Сада путовало 1 сат и 45 минута, а сада смо стигли за 33 минута. Будућност су ови нови, модерни возови, коју јуре 200 на сат, сада од Београда до Новог Сада, а ускоро и до Ниша и Суботице!“, истакао је председник.

Председник Вучић захвалио се свима који су допринели и довели до тога да данас можемо да присуствујемо овом великом чину, а поготово премијеру Мађарске Виктору Орбану што истим интензитетом као и ми, покушава да одржи пријатељство двеју држава.

„Са великом дозом оптимизма, али потркепљеним чињеницама, Србија ће ускоро имати најмодернију и најразвијену железничку мрежу у читавој држави“, додао је председник на крају свог излагања.

Како паралелно са овим, живимо делом и у виртуелном свету, важно је нагласити да је у новом возу обезбеђено све што вам је неопходно да увек будете online. Дакле, брзи интернет и пуњачи за ваше електронске уређаје.

Поред брзог воза, дуго очекивана железница саобраћаће у три варијанте. Пет пута дневно возиће најбржи “интерсити”, четири пута “регио експрес” и девет пута “регио”, који не пропушта ниједну станицу.

Јасно, уз тотално модернизовану и савремену колекцију возова који саобраћају, иде и потпуно нова и реконструисана Железничка станица, чији нас је изглед оставио без речи, иако смо већ видели како то отприлике изгледа на фотографијама.

Са новим изгледом и пуним сјајем којим надалеко сија, велике су шансе да се у некој скоријој будућности поново нађе на некој од новосадских разгледница, како је то некада био случај.

Фото: Градске инфо

После пет деценија неулагања, обраћена је пажња на апсолутно сваки детаљ. Своје ново рухо добиле су фасаде, столарија, подови, зидови, кров и све ставке које обухватају унутрашњи и спољашњи простор станице.

Новосађани воле да кажу да нам је коначно стигао воз за светлију будућност. Наше је само да се укрцамо!

Фото: Градске инфо
Фото: Градске инфо
Фото: Градске инфо
Фото: Градске инфо
Фото: Градске инфо
Фото: Градске инфо
Фото: Градске инфо
Фото: Градске инфо

Red vožnje novog brzog voza – polasci iz Novog Sada

 

Преузмите андроид апликацију.