Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Сок од цвекле помаже да мишићи буду јачи и издржљивији

Конзумација хране богате нитратима, као што је сок од цвекле, повезана је са повећаном снагом због способности нитрата да повећају проток крви и оксигенацију.
Фото: Pexels/chris

Показало се да сок од цвекле има потенцијално добре ефекте на побољшање мишићних перформанси због високог садржаја нитрата. Нитрати, када се у телу претворе у азот оксид, могу повећати проток крви и оксигенацију мишића, што доводи до побољшане функције мишића и издржљивости.

Неколико студија је открило да додатак у исхрани на бази нитрата, укључујући сок од цвекле, може довести до побољшања перформанси вежбања, као што су продужено време до исцрпљености и смањено трошење кисеоника током вежбања.

Међутим, важно је напоменути да нису све студије пронашле значајне предности и потребно је више истраживања да би се одредила оптимална доза и трајање суплементације и да би се потврдили ови налази.

Такође је важно имати на уму да високи нивои нитрата могу имати негативне ефекте на здравље. Увек је најбоље да се консултујете са лекаром пре него што у исхрану додате сок од цвекле или другу храну богату нитратима.

Храна богата нитратима

Храна богата нитратима садржи висок ниво нитрата који се у телу могу претворити у азот оксид.

У овакве намирнице спада цвекла и сок од цвекле, зелено лиснато поврће (спанаћ, зелена салата, рукола…), ротквице, шаргарепа и целер.

Важно је напоменути да се нитрати из биљних извора генерално сматрају безбедним, али зато нитрати из прерађеног меса могу имати негативне последице по здравље и треба их конзумирати умерено.

Како нитрати утичу на снагу мишића?

Нитрати се претварају у азот оксид (NO) у телу, што може да утиче на снагу мишића на неколико начина:

Повећан проток крви

Азот оксид помаже у ширењу крвних судова и повећању протока крви, што може побољшати оксигенацију мишића и побољшати њихову функцију.

Побољшане контракције

Азот оксид такође може побољшати ефикасност мишићних контракција смањењем трошкова кисеоника током вежбања и подстицањем производње енергије у мишићима.

Повећана издржљивост

Повећан проток крви и побољшане контракције мишића могу довести до повећане издржљивости, омогућавајући дуже и интензивније вежбе.

Нитрати и нитрити

Нитрати и нитрити су сродна једињења која се обично налазе у храни.

Нитрати (NO3-) су природна једињења која се налазе у неком поврћу и могу се претворити у азот оксид (НО) у телу, што помаже да се повећа проток крви и оксигенација мишића.

Нитрити (NO2-) се обично користе као конзерванси у прерађеном месу и такође се могу претворити у азот оксид у телу.

И нитрати и нитрити су повезани са побољшаним перформансама вежбања.

Да ли сок од цвекле може да ојача мишиће?

Да, конзумација хране богате нитратима, као што је сок од цвекле, повезана је са повећаном снагом и снагом мишића, због способности нитрата да повећају проток крви и оксигенацију, као и да побољшају функцију мишића.

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке