Почетна > Свет
Свет

Шојгу: Успоравање офанзиве свесна одлука због цивила

Успоравање офанзиве током специјалне војне операције у Украјини је свесна одлука, условљена жељом да се минимизирају цивилне жртве, изјавио је данас руски министар одбране Сергеј Шојгу.
Фото: Wikimedia Commons/Presidential Executive Office of Russia

На састанку министара одбране Сангајске организације за сарадњу у Ташкенту, Шојгу је рекао да се Русија током „специјалне операције“ у Украјини стриктно придржава норми хуманитарног права, преноси РИА Новости.

„Удари се изводе високопрецизним оружјем на војну инфраструктуру Оружаних снага Украјине – командна места, аеродроме, складишта, утврђене објекте, објекте војно-индустријског комплекса. При том се чини све да се избегну жртве међу цивилима. Наравно, то успорава темпо офанзиве, али ми идемо на то свесно“, истакао је Шојгу.

Он је оптужио украјинске јединице да користе, како је рекао, „тактику спржене земље, флагрантно крше међународне норме и понашају се као терористи“.

Шојгу тврди да украјинске снаге користе стамбена насеља, школе, болнице, вртиће као ватрене положаје, да у њима постављају тенкове и артиљерију и да користе становништво као живи штит.

Papua Nova Gvineja prva u svetu dobila ministre za kafu i palmino ulje

Преузмите андроид апликацију.