Почетна > Свет
Свет

Шојгу: Извоз жита из украјинских лука могућ за неколико дана

Извоз житарица из украјинских црноморских лука могао би да почне за неколико дана, изјавио је данас руски министар одбране Сергеј Шојгу.
Фото: Wikimedia Commons/Пресс-служба Президента РФ

„Данас имамо све предуслове и све одлуке да у року од неколико дана започнемо овај процес“, рекао је он, пренео је ТАСС.

Шојгу је истакао значај потписивања меморандума између Русије и Уједињених нација, којим се предвиђа укидање ограничења извоза руских пољопривредних производа и ђубрива.

Руски министар одбране изјавио је да Москва неће искористити у сопствену корист деминирање и отварање украјинских лука из споразума договореног уз посредовање УН за поновно покретање виталног извоза житарица, пренео је раније Ројтерс.

„Русија је преузела обавезе које су јасно наведене у овом документу. Нећемо искористити чињеницу да ће луке бити очишћене и отворене. Ми смо се обавезали на то“, рекао је Шојгу за државну телевизију Русија-24 након церемоније потписивања у Истанбулу.

Русија и Украјина, заједно са Турском и УН, потписале су раније данас у Истанбулу споразум о поновном покретању извоза житарица из украјинских лука на Црном мору.

Споразумом ће бити омогућено да из Украјине буде извезено око 20 милиона тона житарица.

Генеални секретар УН Антонио Гутереш и турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекли су да ће споразум помоћи да се ублажи светска прехрамбена криза.

UN: Primena sporazuma o žitu za nekoliko nedelja

 

Преузмите андроид апликацију.