Сочне, мирисне и неодољиво слатке, брескве су једно од летњих задовољстава које је тешко избећи.

И док их већина људи воли због укуса и освежавајуће текстуре, нутриционисти истичу да ово воће крије бројне здравствене користи које превазилазе чисто гастрономско задовољство.
Брескве су права ризница хранљивих материја које могу позитивно утицати на целокупно здравље – од варења до здравља срца и очију.
Брескве садрже бројне корисне хранљиве материје које подржавају здравље срца, смањују упале и помажу у регулисању шећера у крви.
Побољшавају варење
Брескве су добар извор дијететских влакана – бресква средње величине садржи око два грама и растворљивих и нерастворљивих влакана.
Растворљива влакна хране корисне цревне бактерије, док нерастворљива влакна подстичу редовно варење.
Редовна конзумација брескви може побољшати варење и спречити поремећаје варења.
Смањују упалу
Хронична упала је повезана са бројним болестима, а брескве садрже хранљиве материје као што су бета-каротен, антоцијанини, лутеин и витамин Ц – моћни антиоксиданси који штите ћелије од оксидативног стреса, једног од фактора у развоју многих хроничних стања.
Највећа концентрација ових корисних супстанци налази се у кори брескве, па се препоручује конзумирање неољуштеног воћа.
Помажу у регулисању крвног притиска
Брескве су богате калијумом – минералом који неутралише штетно дејство натријума и помаже у опуштању крвних судова. Поред калијума, брескве садрже и витамин Ц, влакна и бета-каротен – комбинацију која може допринети здрављу срца, снижавању крвног притиска и балансу холестерола.
Благотворно делују на ниво шећера у крви
Иако су слатке, бресква средње величине садржи око 15 грама угљених хидрата – знатно мање него, на пример, јабука, која садржи око 25 грама. Због тога су брескве добар избор за особе са дијабетесом, посебно када се конзумирају са протеинима и здравим мастима, што додатно успорава пораст шећера у крви.
Штите вид
Боју бресквама дају каротеноиди попут бета-каротена, лутеина и зеаксантина – моћни антиоксиданти. Висок унос лутеина и зеаксантина повезан је са смањеним ризиком од катаракте и макуларне дегенерације – два главна узрока губитка вида код старијих особа.
Закључно, брескве нису само укусна летња посластица, већ и савезник здравља – посебно ако се конзумирају редовно и у целини.
Преузмите андроид апликацију.