Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Сочне, мирисне и неодољиво слатке, ово воће је задовољство које је тешко избећи

Сочне, мирисне и неодољиво слатке,  брескве су једно од летњих задовољстава које је тешко избећи.
Фото: Pixabay/mongsang2014

И док их већина људи воли због укуса и освежавајуће текстуре, нутриционисти истичу да ово воће крије бројне здравствене користи које превазилазе чисто гастрономско задовољство.

Брескве су права ризница хранљивих материја које могу позитивно утицати на целокупно здравље – од варења до здравља срца и очију.

Брескве садрже бројне корисне хранљиве материје које подржавају здравље срца, смањују упале и помажу у регулисању шећера у крви.

Побољшавају варење

Брескве су добар извор дијететских влакана – бресква средње величине садржи око два грама и растворљивих и нерастворљивих влакана.

Растворљива влакна хране корисне цревне бактерије, док нерастворљива влакна подстичу редовно варење.

Редовна конзумација брескви може побољшати варење и спречити поремећаје варења.

Смањују упалу

Хронична упала је повезана са бројним болестима, а брескве садрже хранљиве материје као што су бета-каротен, антоцијанини, лутеин и витамин Ц – моћни антиоксиданси који штите ћелије од оксидативног стреса, једног од фактора у развоју многих хроничних стања.

Највећа концентрација ових корисних супстанци налази се у кори брескве, па се препоручује конзумирање неољуштеног воћа.

Помажу у регулисању крвног притиска

Брескве су богате калијумом – минералом који неутралише штетно дејство натријума и помаже у опуштању крвних судова. Поред калијума, брескве садрже и витамин Ц, влакна и бета-каротен – комбинацију која може допринети здрављу срца, снижавању крвног притиска и балансу холестерола.

Благотворно делују на ниво шећера у крви

Иако су слатке, бресква средње величине садржи око 15 грама угљених хидрата – знатно мање него, на пример, јабука, која садржи око 25 грама. Због тога су брескве добар избор за особе са дијабетесом, посебно када се конзумирају са протеинима и здравим мастима, што додатно успорава пораст шећера у крви.

Штите вид

Боју бресквама дају каротеноиди попут бета-каротена, лутеина и зеаксантина – моћни антиоксиданти. Висок унос лутеина и зеаксантина повезан је са смањеним ризиком од катаракте и макуларне дегенерације – два главна узрока губитка вида код старијих особа.

Закључно, брескве нису само укусна летња посластица, већ и савезник здравља – посебно ако се конзумирају редовно и у целини.

Најбољи савети за леп почетак дана

Преузмите андроид апликацију.