Почетна > Свет
Свет

Собјанин преузео дужност градоначелника Москве, Путин му честитао

На церемонији у Москви Сергеј Собјанин данас је званично преузео дужности градоначелника главног града Русије, а први му је честитао председник Владимир Путин.
Фото: Танјуг/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

„Задовољство ми је да вам лично честитам на преузимању функције градоначелника Москве. На прошлим изборима за вас је гласало више од 75 одсто бирача. Овако висок ниво поверења убедљиво доказује широку подршку Московљана, њихово одобравање ваше иницијативе, планове и, што је најважније, резултате рада“, рекао је Путин на церемонији инаугурације, преноси РИА Новости.

Према његовим речима, у Москви се доследно ствара прогресивно, удобно окружење, а град је значајно испред многих других светских престоница.

Руски председник рекао је да очекује да ће заједнички рад московских власти и руске владе и даље бити успешан, укључујући преношење искуства у транспортној компоненти у регионе.

„На основу искуства престонице, наставићемо да модернизујемо инфраструктуру транспортног система свих региона Русије“, рекао је Путин и додао да су то нове могућности за грађане и подстицаји за економију, индустрију и јачање технолошког суверенитета Русије.

Церемонија инаугурације одржана је у концертној дворани Зарјађе.

Пошто му је Путин честитао у салу су унете заставе Русије и престонице, обележја градоначелника и повеља града Москве.

Председница Градске изборне комисије Москве Олга Кирилова прогласила је изборе за градоначелника важећим и позвала Собјањина да положи заклетву у којој је он, поред осталог, навео да ће поштовати Устав и савезно законодавство и водити рачуна о просперитету града.

Свечаности су присуствовали патријарх московски и целе Русије Кирил, министри московске владе, народни посланици, гувернер Московске области Андреј Воробјов, културни и друштвени активисти.

Избори за градоначелника Москве одржани су од 8. до 10. септембра, излазност је била 42,5 одсто. Према коначним резултатима, Собјанин је добио 76,39 одсто гласова, а за њега је гласало 2.499.114 људи.

Собјанин је први пут постао градоначелник Москве у октобру 2010. године, након што је Јуриј Лужков, који је обављао ову функцију 18 година, смењен због губитка поверења председника.

На непосредним изборима за градоначелника у септембру 2013. Собјанин је добио 51,37 одсто гласова, а пет година касније поново је изабран, победивши са резултатом од 70,17 одсто. Излазност је тада била 30,96 одсто.

Peskov: Savetu bezbednosti UN potrebna transformacija radi maksimalizovanja njegove efikasnosti

Преузмите андроид апликацију.