Почетна > Бизнис
Бизнис

Снижена граница за употребу адитива у храни

Како би заштитили потрошаче од потенцијално канцерогених супстанци у храни, Европска комисија је усвојила правила о смањеној граници за употребу нитрита и нитрата као адитива у храни.
Фото: Unsplash/Tara Clark

Разлог доношења овакве одлуке је заштита од патогених бактерија као што су листерија, салмонела или клостридија, а заснована су на строгој научној процени Европске агенције за безбедност хране ЕФСА.

„Наши грађани очекују да имају безбедну храну и то је увек био камен темељац мог мандата“ рекла је комесарка за здравље и безбедност хране Стела Киријакидес.

Она је додала да је постављањем нових ограничења за нитрите и нитратне адитиве у храни предузет још један корак и акција у оквиру Европског плана за борбу против рака.

Комесарка је позвала прехрамбену индустрију да брзо примени научно заснована правила и где год је то могуће, „да их додатно смањи како би заштитила здравље грађана”.

Нова строжа ограничења узимају у обзир разноликост производа и услова њихове производње широм ЕУ.

Они дају јасан сигнал индустрији и мањим произвођачима да је време да се позабаве изазовима које представља присуство нитрита и нитрата у храни широм ЕУ и дуж целог ланца исхране.

Произвођачима је дат рок од две године да се прилагоде овим новим правилима.

SAD: Tesla povlači skoro 55.000 vozila Model X

Преузмите андроид апликацију.