Почетна > Свет
Свет

Снежна олуја у Њујорку, најмање две жртве (ФОТО)

Зимска олуја са јаким снежним падавинама погодила је делове америчке савезне државе Њујорк, а пријављена су најмање два смртна случаја, проблеми у саобраћају и снабдевању струјом који су повезују са временским непогодама, док се очекује да ће се оне појачати током викенда.

Фото: Танјуг/AP/Joshua Bessex

Снежна олуја из правца језера Ири и језера Онтарио донеле су један до 1,5 метара или више снежних наноса у неким областима, а власти су саопштиле да су забележена два смртна случаја проузрокована срчаним ударима, који се повезују са физичким напорима током чишћења снега у погођеном округу Ири, преноси Ројтерс.

Због ниских температура ваздуха, прва велика снежна олуја погодила је регион у четвртак , да би се додатно појачала преко ноћи на петак, много пре почетка зиме 21. децембра, а очекује се према прогнозама Националне метеоролошке службе да ће падавине потрајати до недеље.

Фото: Танјуг/AP/Joshua Bessex

До петка увече, метеоролошка служба је пријавила 1,7 метара снежног покривача измереног у месту Орчард Парк у округу Ири, а наноси преко једног метра забележени су на неколико суседних локација јуче поподне, док је у Бафалу, граду са 278.000 становника и другом по величини у овој америчкој држави измерено у петак 36 цм снега.

Фото: Танјуг/AP/Joshua Bessex

Власти у округу Ири известиле су о делимичном урушавању зграде од тежине нагомиланог снега у граду Хамбургу, али више детаља није познато, док су јак ветар и снегом прекривене гране дрвећа и далеководи проузроковали искључење електричне енергије за хиљаде потрошача.

Фото: Танјуг/AP/Joshua Bessex

Због олује је такође затворен саобраћај дуж њујоршке магистрале и на неколико других великих ауто-путева.

Сви осим пет, од скоро 80 летова, који су планирани са међународног аеродрома Бафало Нијагара у петак су отказани, саопштиле су власти.

Снежне падавине таквих размера нису неуобичајене за западни Њујорк у новембру, када се релативно топле воде Великих језера мешају са хладним ваздухом у горњим слојевима атмосфере који се спушта са Арктика, према метеоролошкој служби.

Такве снежне олује варирају у интензитету на мањем подручју због тога што их изазива хладан ветар који носи влагу из топлијих језера и смо местимично доноси снег. Тако су неки становници Бафала у петак били на удару јаког снега и повремених грмљавина, док је на само неколико километара северно било само мало снега и повремено ведро време, преноси АП.

Sahalin: Eksplozija gasa u stambenoj zgradi u Rusiji, istraga u toku

Преузмите андроид апликацију.