Почетна > Свет
Свет

Снег прекрио Грчку, отежан саобраћај

Другу годину за редом неуобичајено велике количине снега покриле су Атину, а Димитрис Панајотакис, политиколог из грчке престонице, прича да ситуација подсећа на ону из 2006, када је Атину оковао велики снег и да се сада води борба да остане отворен аутопут, посебно на улазу у град.
Фото: Танјуг/AP/Mićael Varaklas

Снег је прекрио Грчку од Атине све до острва, железнички саобраћај у главном граду је у прекиду, затварају се школе, а затворени су и објекти за вакцинацију у ширем региону Атине.

Панајотакис за ТВ Танјуг каже да се у грчкој престоници саобраћај одвија успорено, али су све службе организовано дочекале падавине.

„Ситуација подсећа на 2006. годину када је пао велики снег. Прогнозе кажу да ће у самом центру бити пола метра снега, али сада смо организованији, мислим да ће ситуација бити боља“, рекао је Панајотакис.

Преноси да ће, према прогнозама, снег падати два дана, до среде, али да би снег у ова два дана, ако буде падао истим интензитетом као и 2006. године, могао да направи проблеме.

„Превелики су редови аутомобила на улицама, центар је крцат, саобраћај се одвија тешко. Води се борба да остане отворен аутопут, на улазу у Атину“, прича Панајотакис.

Наводи да је невреме било најављено, али да су и поред тога, институције у Атини службенике пустили кућама око подне.

Грчку је захватио хладни талас са температурама испод нуле у многим областима широм земље, а минимална температура у многим континенталним подручјима кретаће се између минус шест и минус осам степени, док ће понегде на северозападу температура пасти и на минус 15.

Нешто слично десило се и пре годину дана, када је у фебруару 2021. године неуобичајено јак снег покрио центар Атине, а власти упозориле становнике да избегавају излазак из станова.

Снег је уобичајена појава на планинама и у северним деловима Грчке, али се не дешава често да падне у самој Атини.

Našao u polju novčić kralja Henrija III, koji je prodat za 772.000 evra

 

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке