Почетна > Србија
Србија

Снабдевање гасом у Србији стабилно

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић обишла је компресорску станицу Велика Плана на гасоводу Балкански ток и поручила да је снабдевање гасом у Републици Србији стабилно.
Фото: Pixabay/ds_30

„У овом тренутку нема никаквих сметњи у допремању дневних количина гаса које су потребне за снабдевање домаћинства, привреде и топлана. Обезбедили смо додатне количине из Руске Федерације и Републике Бугарске. У време константног раста цена гаса на светском тржишту, веома је важно да имамо континуирано снабдевање по повољнијим ценама. Настојаћемо да и у наредном периоду обезбедимо довољне количине гаса у складу са планираном потрошњом“, рекла је Ђедовић.

Додала је да су у Банатском Двору складиштене довољне количине резерви гаса, као и складиштима у Мађарској.

За сигурно снабдевање гасом од велике важности је у управо Балкански ток. Поносна сам што смо за само две године, у јеку ковид кризе, успели да кроз нашу земљу изградимо део гасовода, без кога данас не бисмо имали овако сигурно снабдевање гасом, нити количине којима располажемо. Компресорска станица у Великој Плани је једина компресорска станица на траси кроз коју годишње прође 12,4 милијарди кубика гаса. Балкански ток учинио је Србију транзитном земљом за снабдевање гасом држава централне Европе, од чега имамо значајне користи, казала је министарка.

Алексеј Алексејев, технички директор компаније Гастранс, која управља компресорском станицом, упознао је министарку са процесом рада, нагласивши да је систем транспорта гаса технолошки и еколошки најсавременији, да су еколошки стандарди изнад европских норми, односно да емитује два пута мање угљен моноксида од европског стандарда.

Сви радни процеси су аутоматизовани и дигитализовани, а безбедносни протоколи су на највишем нивоу, рекао је Алексејев, саопштило је Министарство рударства и енергетике.

Вучић: Панчево ће бити ново средиште ауто-путева

Преузмите андроид апликацију.