Почетна > Свет
Свет

Смрт Раисија проузроковала паузу у преговорима IAEA и Ирана

Смрт иранског председника Ебрахима Раисија и министра спољних послова Хосеина Амира Абдолахијана у паду хеликоптера, изазвала је паузу у преговорима Техерана и Међународне агенције за нуклеарну енергију (IAEA), рекао је директор УН агенције Рафаел Гроси.
Фото: WikimediaComonns/Schölla Schwarz

Он је у Хелсинкију, где је данас говорио на нуклеарној конференцији, појаснио да је Иран „у периоду жалости“ и да ће се, када то прође, поново ангажовати, преноси Ројтерс.

Гроси је рекао да IAEA планира да настави техничке разговоре са Ираном, али да се они још нису догодили због пада хеликоптера у недељу у којем су погинули председник Раиси и министар спољних послова Абдолахијан.

Иран тренутно има око 140 кг уранијума обогаћеног до 60 одсто, рекао је Гроси. Према дефиницији IAEA, то је теоретски довољно, ако се додатно обогати, за три нуклеарне бомбе.

У последњем тромесечном извештају IAEA у фебруару наводи се да је Иран имао 121,5 кг, довољно за две бомбе, а и даље производи око девет килограма месечно уранијума обогаћеног до 60 одсто, рекао је Гроси, преноси Ројтерс.

Разговори Ирана и Међународне агенције за нуклеарну енергију (IAEA) били су позитивни и продуктивни, изјавио је почетком овог месеца председник иранске Агенције за атомску енергију Мохамед Еслами.

Он је, на заједничкој конференцији за новинаре са директором IAEA Рафаелом Гросијем у иранском граду Исфахану, рекао да се наставља интеракција око нерешених питања, укључујући питања у вези са двема локацијама везаним за нуклеарни програм којима Иран не дозвољава приступ, пренео је Ројтерс.

Teheran: Vanredni predsednički izbori biće održani 28. juna

Преузмите андроид апликацију.