Почетна > Свет
Свет

Шмит: Последња пресуда у Хагу, али они којима није суђено неће остати некажњени

Високи међународни представник у БиХ Кристијан Шмит изјавио је данас да је коначна пресуда у предмету Јовице Станишића и Франка Симатовића последња велика пресуда Међународног резидуалног механизма за кривичне судове са седиштем у Хагу, али да то не може значити да ће они који су починили злочине а којима још није суђено, остати некажњени.
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Обојица су добили по 15 година затвора што је више у односу на првостепену пресуду која је гласила на по 12 година и били су оптужени само по првих пет тачака оптужнице које се односе на Босански Шамац. Сада је пресуда проширена и на друге градове у БиХ, али и Хрватској.

„Надам се да ће ова пресуда помоћи преживелима и породицама жртава да нађу барем мало мира и пронађу спокој након ужаса који су доживели током 1990-их година“, рекао је високи представник у својој реакцији након пресуде, пренео је портал Klix.bа.

Из ОХР-а се наводи још и да се овом пресудом испуњава задатак Међународног резидуалног механизма за кривичне судове, која се односи на процесуирање предмета најтежих злочина почињених на територији бивше Југославије.

„Међутим, то не може значити да ће они који су починили ове злочине, а којима још није суђено, остати некажњени. Морамо осигурати да домаћи судови ефикасно процесуираjу преостале предмете ратних злочина. Процесуирање предмета пред правосудним институцијама је такође у интересу друштва у целини. Неопходно је утврдити историјске чињенице, што ће омогућити да се говори истина, да се одбаце супротстављени наративи и да се подстиче помирење“, наведено је у саопштењу Шмита.

Peskov: Zapad neće moći unedogled da hrani svoje građane rusofobijom

Преузмите андроид апликацију.