Почетна > Свет
Свет

Шмит најавио долазак у Српску и поручио да се Додик спреми за неугодне тренутке

Високи представник у БиХ Кристијан Шмит најавио је да ће наредне седмице боравити у Републици Српској, а председнику Српске Милораду Додику је поручио да се, како је навео, „спреми за неке неугодне тренутке“.
шмит
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

„Тамо заправо имам термине у наредних неколико дана и недеља, посебно у Бањалуци, али и у другим градовима. Ја се тога држим – и препоручујем господину Додику да више не тера своје себичне лудости“, рекао је Шмит.

Шмит је то рекао након најаве председника Додика да ће му од наредне недеље бити забрањен улазак на територију Републике Српске и да ће, ако дође, бити ухапшен и протеран. Додик је рекао да ће о томе бити донета посебна уредба.

Шмит, који у Републици Српској није признат као високи представник јер нијегово именовање није птоврђено у Савету безбедности УН, како је то предвиђено Дејтонским мировним споразумом, каже да не мисли да ће бити ухапшен.

“Заштићен сам Бечком дипломатском конвенцијом и самим тим уживам имунитет. И поред тога Додик не би имао надлежност да ме ухапси или нареди хапшење јер нема овлашћења да даје наређења полицији. Тужилаштво би то прво морало да разјасни. Додик је већ покушао да ме пријави у Републици Српској, а паметно бањалучко јавно тужилаштво је, из мера предострожности, овај поступак одмах проследило Државном јавном тужилаштву у Сарајеву, од којег даље ништа нисам чуо“, навео је Шмит и додао:

„На крају, али не и најмање важно, Додиково понашање је шамар ЕУ која покушава да унапреди владавину права у Босни. Вара се ако сматра да за њега постоје посебна права или посебни прописи. Дакле, господин Додик би требало да се припреми за неке прилично неугодне тренутке”, пренели су сарајевски медији.

Dodik: Ako Šmit nametne Zakon o državnoj imovini proglasićemo samostalnost

Преузмите андроид апликацију.