Со је уобичајен део свакодневне исхране већине људи.
Често је со та која даје укус храни или је побољшава. Стручњаци кажу да је за функционисање организма потребно око 500 милиграма соли дневно, док прекомерни унос може да појача развој разних болести.
Светска здравствена организација препоручује унос мање од пет грама соли дневно, што је чак нешто мање од једне кашичице. За децу се препоручује још мањи унос соли, у зависности од активности.
И док је со есенцијална хранљива материја за тело, делује у равнотежи телесних течности, побољшава функцију нерава и мишића, прекомерни унос може довести до штетних ефеката на здравље.
Ово су неки од њих…
Висок крвни притисак као тихи убица
Због великог уноса соли, наше тело је склоније задржавању течности што узрокује да веће количине крви протиче кроз вене и артерије. Ово повећава крвни притисак због чега срце мора да куца јаче. Висок крвни притисак је често асимптоматичан и због тога се назива „тихи убица“.
Отказивање срца
Смањени унос соли помаже неким пацијентима са срчаном инсуфицијенцијом. Иако та навика није смањила број хоспитализација или смртних случајева, истраживања су показала да ублажава симптоме као што су оток, умор и кашаљ.
Мождани удар
Потрошња више соли од препоручене представља већи ризик од можданог удара и других кардиоваскуларних болести. Мождани удар настаје када је проток крви до одређеног дела мозга прекинут или ограничен, дајући можданом ткиву мање кисеоника. Повећан унос соли може повећати количину крви у артеријама, повећати крвни притисак, а самим тим и ризик од можданог удара.
Инфаркт
Према америчким центрима за контролу и превенцију болести, слана храна, посебно прерађена храна, доводи до високог крвног притиска, срчаног удара и можданог удара. Према подацима Америчке здравствене организације, око пола милиона смртних случајева годишње је повезано са високим крвним притиском, због чега смањен унос соли заиста може спасити животе.
Смрт за крвне судове
Према свим доступним информацијама и истраживањима, прекомерни унос соли оставља велика оштећења на артеријама и доводи до наслага у крвним судовима, накупљања масти, холестерола и других штетних материја.
Како смањити унос соли?
Ако покушавате да смањите дневни унос соли, ево неколико савета.
- Бирајте свежу храну уместо прерађене хране. Зелено поврће, храна и воће богато влакнима су дефинитивно бољи избор. Најважније је да ћете кувањем код куће регулисати унос соли.
-
Пре него што купите било коју намирницу, прочитајте декларацију. Бирајте производе који имају мање соли на 100 грама.
-
Не нудите деци слану храну. Када је у питању храна за бебе, смањите сољу на минимум како се не би навикли на укус.
-
Контролишите порције и количину хране коју једете. Преједање често доводи до прекомерног уноса соли.
Osim što nam pomaže da se ujutru razbudimo, da li znate koje sve još tajne krije kafa
Преузмите андроид апликацију.