Почетна > Србија
Србија

Смањење потрошње енергије да буде национални циљ

Mинистарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је на потписивању уговора са УНДП да ће се у 28 зграда централне власти смањити потрошња енергије за 30 одсто, а уједно ће емисија угљен-диоксида бити нижа за готово 60.000 тона.
Фото: Pixabay/Seagul

,,Основна порука и суштина рада у области енергетске ефикасности јесу смањење потрошње енергије и нижа емисија штетних гасова, чиме директно дајемо позитиван допринос здравијој животној средини. Донели смо Закон о рационалној употреби енергије и енергетској ефикасности, што је први корак ка остварењу националног циља, односно да трошимо бар 20, 30 одсто мање енергије. Ми сада у просеку трошимо око 40 одсто више него што је просек у земљама ЕУ, нема разлога да годишње бацимо кроз прозор рад једне термоелектране“, рекла је Михајловићева.

Она је нагласила да је пројектом вредним 40 милиона евра обухваћено 28 од 56 зграда централне власти. Радови би, након израде техничке документације, требало да почну 2022. године, а да све буде завршено до 2025. године.

Фото: Танјуг/Зоран Петровић

Франсин Пикап, стална представница УНДП у Србији, рекла је да је значај пројекта велики не само за владу, већ и за грађане. Она је захвалила потпредседници на сарадњи и навела да је неопходно да се она настави и у будућности.

,,Пројекат ће побољшати енергетску безбедност, смањиће се утицај на животну средину, а уједно се подстиче и економска конкурентност Србије на тржишту“, рекла је она.