Почетна > Бизнис
Бизнис

„Смак света“ на тржишту криптовалута

Улагачи у криптовалуте ових дана с неверицом гледају како им се муњевито топи вредност улагања.
Фото: Pexels/Pixabay

Цене биткоина и других криптовалута прате берзанске индексе, али уз пуно веће губитке, што дефинитивно показује да нису оправдали улогу чувара вредности у несигурним временима, пише т портал.

Вол стрит је ове године захватила савршена олуја. Страх од високе инфлације, заоштрена монетарна политика Феда и претећа рецесија покренули су бег улагача из ризичне имовине и потрагу за сигурнијим уточиштима. Помислили бисте да је идеално време за клађење на биткоин као склониште од свих наведених пошасти.

пак, у таквим условима најпознатија светска криптовалута изгубила је знатно више него било који берзански индекс.

Цена биткоина само је у последња 24 сата ослабила око 12 одсто, а у протеклих недељу дана потонула је више од 30 одсто. Јуче је досегнула минимум на 26.848 долара, што је најнижи ниво од краја децембра 2020. и 61,1 одсто ниже до рекордне вредности (69.000 долара) постигнуте крајем прошле године.

Ово је други пут ове недеље да је биткоин пао испод 30.000 долара. Аналитичари су тај ниво назвали кључном тачком отпора и закључили да биткоин може колабирати ако не успе да се одржи изнад 30.000 долара.

Остале криптовалуте забележиле су још веће губитке. Итиријум, друга по величини капитализације, изгубила је у недељу дана око 36 одсто, а неке валуте у топ 10, попут солане и кардана, више од 50 посто вредности.

Премда се донедавно веровало да би криптовалуте могле бити чувари вредности у несигурним временима, показало се да је кретање њихове вредности у корелацији са кретањем берзанских индекса. Притом су осцилације цена на криптотржишту још снажније него на берзанским тржиштима. Поређења ради, индекс С&П 500 је пао за око 17 одсто од почетка 2022.

Постоји још један разлог који је појачао интензитет пада криптовалута. Улагаче на криптотржишту је посебно забринуо колапс валуте ТерраУСД (УСТ), трећег по величини стејблкоина, креираног да одржава паритет с доларом. Децентрализовани, алгоритамски стејблкоин подржан комбинацијом дигиталне имовине, укључујући биткоин, требало би да буде чврсто уравнотежен с доларом.

Међутим, уместо доларских резерви на којима се базирају друга два водећа стејблкоина (УСД Цоин, Бинанце УСД) тера се у великој мери ослања на тржишне силе. Делује у тандему са териним изворним токеном, луном. Корисници могу заменити луну у вредности од 1 долара за 1 УСТ и обрнуто, што теоретски осигурава да његова цена прати долар. Међутим, УСТ-ов доларски паритет показао се рањивим у раздобљима високе волатилности тржишта. Након што је луна изгубила поверење улагача и потонула више од 90 одсто срушила се и тера изгубивши више од 50 одсто вредности.

Након актуелних потреса поставља се питање колико је нарушено поверење улагача у цео концепт криптовалута. „Немамо историјски преседан за то како би биткоин и друге криптовалуте могли да делују ако уђемо у дуготрајно раздобље у којем централне банке активно повлаче ликвидност“, истиче главни стратег Интерактив Брокерса Стив Сосник.

Проблем је у томе што се биткоин није показао као заштита од било чега, закључује аналитичар Форбса Тејлор Тепер. Уосталом, с инфлацијом на највишем нивоу у четири деценије, очекивало би се да ће валута која жели да задржи своју куповну моћ и буде независна од било које централне банке стећи више следбеника.

Уместо тога, чини се да биткоин проналази присталице када цена расте, а гомила паничи када на тржишту доминирају продавци, попут било које друге високоризичне имовине.

Potrošači u Nemačkoj sve više štede na hrani

Преузмите андроид апликацију.