Почетна > Србија
Србија

Службе и дронови чувају мерну станицу у Великој Плани на гасоводу

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да се једино плаши да не дође до неке саботаже на Балканском или Турском току којим добијамо руски гас и да зато наше службе чувају главну компресорску станицу на гасоводу код Велике Плане, као и остале његове важне тачке.
Фото: Pixabay/David Mark
„Надам се само да нам се не деси нека велика саботажа на Балканском току, као што се десила експлозија на Северном току“, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара током обиласка радова на изградњи градског стадиона у Лесковцу.

Истакао је да не можемо да имамо довољно струје ако нам неко прекине доток гаса.

„Имамо ТЕ-ТО Нови Сад која мозе да произеде до пет гигават сати, исто и ТЕ-ТО Панчево, нешто мање термоелектрана-топлана у Зрењанину, што је таман она недостајућа струја коју бисмо увозили током зимских месеци, а коју преко гаса можемо да направимо“, навео је Вучић.

Истакао је да ако нам неко на силу прекине гаса да смо онда у огромном проблему, јер Београд само зими троши између три и 3,2 милиона кубика гаса дневно, док је целокупнио увоз између шест и седам милион кубних метара.

Пола потроши само Београд на грејање, додао је он.

„Спремили смо резерве и тренутно имамо око између 670 и 680 милиона кубних метара гаса. Спремили смо се да издржимо удар и да се нека не знам каква хаварија догоди можемо да издржимо два месеца, али више је немогуће“, рекао је Вучић.

Нагласио је да је држава помогла локалне саомоуправе са мазутом и да се набавља додатни дизел и мазут за војску.

„Додатних 30.000 тона мазута за ТЕНТ у Обреновцу, дакле све набављамо, и све смо платили, јер најскупље је ако дође до испадања система“, рекао је Вучић.

Урадили смо све што смо могли и што се тиче хране и енергената, нагласио је Вучић.

Подсетио је да је Балкнаски ток на територији Србије дуг 403 км и да је кључна тачка код Велике Плане, где се налази главна компресорска станица.

„Ту имамо најсавременије обезбеђење и чувају ту компресорску станицу и служба и надгледамо и дроновима. Ту нема преласка. То је срце нашег система, као и Панчево и Госпођинци, али и мерне станице Параћин и Вршка Чука. То је пет кључних тачака, али ова у Великој Плани је најважнија“, рекао је Вучић.

Подсетио је да је Владимир Путин раније говорио да је било покушаја диверзије и саботаже на Турском току.

Važno pokazati volju za oštriji obračun sa silovateljima

 

 

Преузмите андроид апликацију.