Почетна > Свет
Свет

Словенија жели да подстакне дебату о Западном Балкану

Словенија би током предстојећег председавања ЕУ волела да подстакне дебату о стратешкој улози Западног Балкана, како би организовала неформални самит ЕУ-Западни Балкан у октобру”, поручио је данас шеф словеначке дипломатије Анже Логар.
Фото: Pixabay/traveldudes

Што се тиче других приоритета током словеначког председавања, Логар је, после састанка са шефом португалске дипломатије Аугустом Сантошем Силвом, рекао да би Словенија желела да оствари напредак у одређеним деловима новог пакта о миграцијама и азилу, као што је спољна димензија миграција и успостављање агенције ЕУ за азил, преноси СТА.

Сантош Силва је рекао да ће Португалија предати Словенији као наредној председавајућој ЕУ многе досије, укључујући одобрење националних планова за опоравак и отпорност и проширење ЕУ на Западни Балкан.

Шеф португалске дипломатије је током заједничке конференције за новинаре истакао да је током председавања Португала организована прва међувладина конференција о приступању ЕУ са Србијом и Црном Гором у складом са новом методологијом проширења ЕУ.

Он је навео да би сада требало да се потврде оквири приступних преговора за Северну Македонију и Албанију, како би се омогућио почетак преговора о приступању и изразио уверење да ће Словенија то успети да уради, преноси СТА.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.