Почетна > Свет
Свет

Словенија се повлачи из Кфора?

Начелник Генералштаба Војске Словеније генерал-мајор Роберт Главаш најавио је да ће та држава постепено смањивати број људи ангажованих у Кфору.
Фото: Pixabay/Bluesnap

Разлог томе је појачан ангажман у снагама НАТО и ЕУ високе готовости.

Главаш је у интервјуу за Балканску безбедносну мрежу навео да је Словенија у Северноатланстској алијанси стекла референце једне од чланица који се труди да достигне високе стандарде у модернизацији и обуци.

Словенија броји 6.347 људи у сталном саставу и 696 резервиста по уговору, а словеначки контигент у Кфору броји 221 особу, што је за војску те државе најбројнија мисија.

„Планира се смањење ударних снага, дела за подршку као и кадровског дела словеначког контингента Кфора, што ће се одвијати постепено. Присутност наших припадника у команди Кфора у Приштини и у свим структурама за сагледавање ситуације ће бити одржана, а у неким сегментима ће чак бити и незнатно повећана“, казао је Главаш.

На питање да ли одлука о смањењу учешћа у Кфору има везе с чињеницом да су друге земље у региону почеле да повећавају присуство у тој мисији, Главаш наводи да то помаже преобликовању доприноса Словенији на Косову и Метохији, али да то није фактор који је пресудно утицао на одлуку.

„Смањење снага за Кфор првенствено следи жеље и амбиције Словеније и СВ за активнијим приступом и повећаним доприносом декларисаним снагама за одговор НАТО и ЕУ“, казао је Главаш.

Коментаришући домете сарадње са Војском Србије, Главаш наводи да се онда одвија од 2010. године, да је усмерена на подручја од заједничког интереса, посебно међународне војне вежбе, војну ветерину, нуклеарно-биолошко-хемијску заштиту, као и војно образовање и обуку.

Главаш оцењује да је ;сарадња СВ и Војске Црне Горе (ВЦГ) „интензивна, с нагласком на практичним и професионалним активностима“.

„У прошлости је углавном била усмерена на подршку напорима Црне Горе за чланство у НАТО-у, а касније је прерасла у подршку ВЦГ војсци у интеграцији у Савез. Регион западног Балкана је спољнополитички приоритет Словеније, па је билатерална војна сарадња коју предводи СВ успостављена са свим земљама региона, првенствено ради јачања поверења, осигурања стабилности региона и постизања интероперабилност са партнерима и чланицама НАТО“, додао је Главаш.

Он је напоменуо да је Словенија усвојила Закон о осигуравању средстава за улагања у СВ од 2021. до 2026. годиине, којим ће се издаци за одбрану постепено повећавати на укупно 780 милиона евра.

„Словенија је већ преузела прва лака оклопна возила 4×4 ЈЛТВ 4×4 и ново противоклопно оружје. Реализоване су и прве набавке опреме за неке специјализоване јединице… Приоритет развоја ће бити усмерен ка изградњи средњег пешадијског батаљона подржаног модулима подршке“, изјавио је генерал-мајор Словеније.

Он је додао и да ће даља улагања ићи у смеру осигуравања стратешког транспорта, борбених возила точкаша и лаких оклопних возила точкаша, куповине или модернизације хеликоптерске флоте, изградње свеобухватне инфраструктуре у централној војној ваздушној луци, као и опремања војника и командно-информационих система.

Још вести из категорије „Свет“ можете прочитати овде.

 

Преузмите андроид апликацију.