Почетна > Бизнис
Бизнис

Словенија издала обвезницу од 1,0 милијарде евра

Словенија је издала прву обвезницу за одрживост у износу од 1,0 милијарде евра и с роком доспећа од 10 година, ради финансирања искључиво одрживих пројеката.
Фото: Pixabay/pictavio

Како преноси агенција СТА, Словенија је прва држава у централној и источној Европи и друга међу чланицама Европске уније која је издала зелену обвезницу, што је Министарство финансија оценило као прекретницу, додајући да је потражња инвеститора далеко надмашила понуду.

Средства прибављена продајом ове обвезнице користиће се за финансирање или рефинансирање еколошких или социјалних пројеката укључених у државни буџет, као и за унапређење и развој домаћег и међународног тржишта зелених, социјалних и/или одрживих обвезница.

Потражња инвеститора далеко надмашила понуду

Потражња више од 210 инвеститора премашила је 8,4 милијарде евра. Обвезница серије РС88 издата је са купонском стопом од 0,125 посто и приносом до доспећа од 0,170 процената.

Фото: Pixabay/StockSnap

Реализација емисије прве словеначке обвезнице за одрживост била је поверена банкама: Барклиз, БНП Париба, Креди Агрикол ЦИБ, Голдман Сакс Банка Европа, Ј.П. Морган и Нова кредитна банка Марибор (НКБМ).

Више од 47 одсто купаца су менаџери фондова, осигуравачи и пензиони фондови, преко 35 процената су банке и приближно осам посто су хеџ фондови.

Највише купаца из Западне Европе

Од укупног броја купаца, њих више од 28 посто су из Немачке, Аустрије и Швајцарске, 20 одсто из Велике Британије и Ирске, скоро 12 процената из Француске и Бенелукса и 11,6 посто из Словеније.

Фото: Pixabay/TheAndrasBarta

Влада у Љубљани је најавила средином маја да разматра издавање зелених, социјалних или одрживих обвезница, наводећи да ће уласком на тржиште „одрживости“ Словенија следити стратешке циљеве – проширење базе инвеститора и отварање нових канала дистрибуције државних обвезница.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.