Почетна > Бизнис
Бизнис

Словенци смањили потрошњу гаса и струје

Потрошња природног гаса у августу била је мања за 14 процената, а у септембру за 11 одсто у односу на просечну потрошњу у претходних пет година, објавила је Канцеларија за макроекономске анализе и развој Словеније (Умар).
Фото: Pixabay/Sleepwright

Како преноси РТВ Словеније, очкује се да ће потрошња гаса у октобру бити још мања, док Умар штедњу повезује са поскупљењем гаса због енергетске кризе и смањењем потрошње пре свега у делу индустрије.

Подсећа се да је ЕУ прописала да земље чланице од 1. августа ове године до 31. марта 2023. смање потрошњу гаса за 15 процената у односу на петогодишњи просек и процењује да је Словенија већ достигла уштеду од 14,8 процената.

Умар наводи и да је потрошња електричне енергије у Словенији прошлог месеца била за 4,4 одсто мања него у септембру прошле године, а да је главни разлог смањење производње у појединим енергетски интензивним предузећима због високих цена струје.

Прецизира се да је индустрија у Словенији смањила потрошњу струје за 5,1 одсто, док су домаћинства у сеоптембру уштедела 3,9 одсто електричне енергије.

Процене о резултатима привреде за крај године су у септембру додатно погоршане, уз лошија извозна очекивања, јер већина анкетираних компанија очекује пад производње до краја године, објавио је Умар, преноси РТВ Словеније.

Slovenačka TE Šoštanj isključena zbog nedostatka uglja

Преузмите андроид апликацију.