Почетна > Свет
Свет

Словеначки приоритети опоравак, отпорност и проширење ЕУ

Словенија сутра преузима ротирајуће председвање Саветом ЕУ које ће се у наредних шест месеци одвијати под слоганом ,,Заједно. Отпорно. Европа.”
Фото: PrtSc/eudebates.tv/YouTube

Љубљана је најавила да ће се политика проширења ЕУ на Западни Балкан наћи међу приоритетима председавања и да планира да са Србијом до краја године организује међувладину конфренцију уз могуће отварање кластера.

,,Европска будућност земаља Западног Балкана и наставак процеса проширења морају постати стратешки интерес Уније“, поручио је словеначки шеф дипломатије, Анже Логар.

Представаљући приоритете словеначког председавања из Љубљане порчују да им је жеља да се ЕУ још више ангажује и посвети политичкој агенди према земљама Западног Балкана.

,,Наша мапа пута усредсређена је на друштвено-економски опоравак и интеграцију Западног Балкана у различита подручја европске политике, од инфраструктуре, саобраћајне и енергетске повезаности до истраживања и иновација, декарбонизације, дигитализације и сајбер отпорности. Све ово је пресудно за кредибилну и сигурну ЕУ”, каже Логар.

Словенци планирају да 6. октобра буду домаћини новог самита ЕУ Западни Балкан који је поседњи пут одржан путем видео конфренције прошлог маја у организацији хрватског председавања Саветом ЕУ.

Фото: PrtSc/Expedia/YouTube

Званична Љубљана наглашава да су јој због сопственог искуства, историје и географске позиције проблеми и интереси земаља Западног Балкана у процесу приступања ЕУ блиски и битни.

Ово ће бити и други пут да Словенија од 2004. године, када је у тзв ,,великом проширењу” ушла у ЕУ, председава Саветом ЕУ.

Овога пута Љубљана најављује да ће се фокус ставити на побољшање функционисања ЕУ, опоравак од кризе изазване пандемијом, али првенствоно на предупређивање будућих криза.

,,Трудићемо се да олакшамо опоравак ЕУ и ојачамо њену отпорност, размишљамо о будућности Европе, јачамо владавину закона и европске вредности и повећавамо сигурност и стабилност у европском суседству”, наглашава се у званичном тексту словеначких приоритета.

Најављује се да ће посебно инситирати на изградњи Европске здравствене уније и јачању стратешку аутономије ЕУ када је реч о доступност лекова и медицинских средстава .

Међу приоритетима је и трајни опоравак у свим секторима економије и јавног живота ЕУ кроз примену европског Пакета за оправак и отпорност и усвање националних оквира у правцу зелене и дигиталне транзиције Европе.

Током словеначког председавања Саветом ЕУ одвијаће се и највећи део Конференције о будућности Европе, која је званично започела 9. маја 2021. године, а требало би да се оконча на пролеће 2022. године.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.