Почетна > Бизнис
Бизнис

Словачка: Заплењено 1.500 тона украјинског жита контаминираног пестицидима

Словачке власти заплениле су 1.500 тона украјинског жита са високим нивоом забрањених пестицида, а министарство пољопривреде донело је пропис којим се забрањује његова прерада и укључивање у ланац људске исхране и сточне хране.
Фото: Танјуг/AP Photo/Efrem Lukatsky

Како јавља агенција ТАСР, контаминирано украјинско жито открила је Државна управа за ветерину и храну (СВПС), у млину у Коларову, у области Нитра.

У контролном узорку потврђено је присуство пестицида хлор-пирифос који је забрањен у Европској унији јер негативно утиче на здравље људи.

У овој ситуацији, министарство не препоручује увоз било каквог украјинског жита или производа из њега, додаје ТАСР.

Министарство је у четвртак саопштило да ће обезбедити узимање узорака од свег украјинског жита и брашна који се већ налазе у Словачкој.

Истовремено, СВПС ће путем европског Система брзог узбуњивања за храну и храну за животиње, обавестити све земље чланице ЕУ о житу која не испуњава здравствене услове.

Министар пољопривреде Самуел Влчан је накнадно издао забрану прераде и стављања на тржиште и већ ускладиштеног украјинског жита и брашна од њега.

„Министар Влчан ће о ситуацији обавестити амбасадора Украјине у Словачкој, Мирослава Кастрана, као и министре пољопривреде земаља В4 (Чешке, Пољске, Мађарске и Словачке), Румуније и Бугарске, на састанку посвећеном заштити тржишта од увоз јефтине робе из Украјине, који ће бити одржан у петак (14. априла)“, саопштило је министарство.

Влчан је, на телевизији ЈОЈ24, потврдио да је реч о супстанци хлор-пирифос која је забрањена у Европској унији.

„Још у јулу прошле године наредио сам појачане провере увозног украјинског жита. И пре него што смо почели да печатирамо све транзитне камионе са украјинским житом (4. априла 2023.), пресретнут је релативно велики узорак украјинског жита, где су три независне акредитоване лабораторије потврдиле повећану појаву остатака пестицида. До краја ове недеље имаћемо резултате да ли могу утицати на здравље људи због своје концентрације“, прецизирао је он.

Према његовим речима, због опреза и превентивног приступа, комплетно жито у млину у Коларову, свих 1.500 тона, не може се користити.

Украјинско жито нашло се у центру пажње медија након што је ЕУ прошле године дозволила бесцарински увоз пољопривредних производа из Украјине, да би тој земљи, након руске инвазије, помогла га извезе у Африку и на Блиски исток.

Велики део јефтиног украјинског жита завршио је, међутим, у земљама ЕУ, што је покренуло протесте пољопривредника, јер је оборило цену домаћег жита.

Georgijeva: Najvažnije poboljšati lance snabdevanja i sprečiti novi hladni rat

Преузмите андроид апликацију.