Почетна > Бизнис
Бизнис

Словачка обуставила увоз украјинског жита

Словачка ће привремено обуставити увоз житарица и других производа из Украјине, саопштила је Канцеларија Владе Републике Словачке, наводећи да ће то бити тема састанка међуресорне радне групе.
Фото: Танјуг/AP Photo/Efrem Lukatsky

Словачки пољопривредници не могу да се такмиче са увозом јефтиног украјинског жита, што може проузроковати егзистенцијалне проблеме, пише словачка Правда.

Министарство пољопривреде и руралног развоја саопштило је да је на нивоу владе потребно увести строже мере за регулисање увоза робе из Украјине.

Министарство је упозорило да је исцрпело све законске опције за регулисање увоза из Украјине уз одржавање коридора солидарности, који су првобитно били намењени за извоз житарица у треће земље.

Међутим, велике количине житарица завршавају у европским складиштима и изазивају дестабилизацију тржишта у земљама чланицама ЕУ.

Европска комисија је критиковала обустављање увоза пољопривредних производа из Украјине у Пољску и Мађарску, напомињући да трговинска политика спада у искључиву надлежност ЕУ, те су стога, како је наведено, једностране мере неприхватљиве, подсећа словачки лист.

Pogrešni odgovori zapadnih zemalja koštaće svetsku ekonomiju mnogo u budućnosti

Преузмите андроид апликацију.