Почетна > Бизнис
Бизнис

Шљиве, малине и вишње и даље симбол српске пољопривреде

„Међу првих пет земаља у свету смо по производњи малина, шљива и вишања, а у Европи смо у топ пет по производњи боровница, јагода, купина, соје и кукуруза, и у првих 10 европских извозника кукуруза и сунцокрета”, навела је министарка трговине Татјана Матић у Дубаију.
Фото: Unsplash/Jacek_Dylag

На изложби Експо 2020 Дубаи у оквиру обележавања Националног дана и обележавања Дана државности 15. фебруара данас је отворена инвестициона конференција „Serbia Cоuntry Business Briefing”, а министарка Матић је рекла на почетку да прехрамбена индустрија Србија има највећи потенцијал за раст.

На конференцији су заступљени сектори: хране, пољопривреде и савремених технологија.

„Као традиционално најважнија полуга у привреди Србије, прехрамбена индустрија и пољопривреда имају виталну улогу, и у домаћој потрошњи и у извозу. Са укупно четири милијарде бруто извоза, прехрамбена индустрија је сегмент са највећим бруто извозом земље, са сталним растом извоза и највећим потенцијалима за даљи раст”, рекла је Матићева.

Матићева је рекла да је то четврта инвестициона конференција на Павиљону Србије, као и да су бројни гости потврдили да је Србија глобално конкурентна у многим областима.

„То је било нарочито видљиво на нашим великим инвестиционим конференцијама, посвећеним тржишту некретнина, аутомобилској и хемијској индустрији, као и туризму односно велнес и спа понуди, на којима смо заинтересовали највеће светске компаније у овим областима. Данас ћемо представити инвестиционе потенцијале прехрамбене индустрије, пољопривреде и савремених технологија, индустрија које су ових дана тематски у фокусу и саме Експо изложбе”, рекла је она у Бизнис конект центру, где се одржава конференција.

Како је рекла, улагањем у нашу прехрамбену и пољопривредну индустрију, инвеститори имају прилику да досегну тржиште величине 1,3 милијарде потрошача захваљујући чињеници да Србија има склопљене уговоре о слободној трговини који омогућавају извоз без царина на тржишта ЦЕФТА, ЕФТА, Русије и Евроазијске уније, као и Турске. Такође, преференцијалне услове трговине са ЕУ, САД, Јапаном и Аустралијом.

Унапређењу ове индустрије константно доприносе специјализовани институти и образовне институције, чак 16 специјализованих института, четири универзитета и 26 средњих школа фокусираних на прехрамбену и пољопривредну индустрију, навела је министарка, пренео је Танјуг.

Напоменула је да ИЦТ сектор представља највећу нето извозну грану Србије и стратешки важну индустрију на националном нивоу.

„Само у последње три године ова грана индустрије забележила је двоструки раст по питању извоза”, додала је Матићева.

Указала је да се две најјаче српске индустрије прожимају у примени савремених технологија у прехрамбеној и пољопривредној индустрији.

Очекујем огромно интересовање инвеститора за које сам сигурна да ће препознати сјајне пословне прилике и верујем да ће ова конференција изнедрити бројна пословна партнерства и сарадње.

Развојна агенција Србије представила је инвестиционе потенцијале Србије у поменутим областима, као и успешне примере инвестиција и пословања компанија у овим секторима у Србији.

Немања Јевтовић из РАС-а је рекао Танјугу да су два најпросперитетнија српска сектора, ИЦТ и сектор пољопривреде и прехрамбене индустрије.

Како је рекао, представљају се висока технологија, информациона и биотехнологија која представља нову „звезду узданицу” српске привреде.

Јевтовић је рекао да је пољопривреда у 2021. имала 3,6 милијарди евра извоза.

„Одлучили смо се да спојимо ова два сектора, јер њихова фузија може да допринесе да се Србија позиционира што боље као инвестициона дестинација у свету”, нагласио је он.

U Austriji dizel nikada skuplji

 

Преузмите андроид апликацију.