Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Слике Павела Суровог на фестивалу ЕтноМоде 4. и 5. августа у Сан Петербургу

У Санкт Петербургу одржаће се 4. и 5. аугуста 2022. године међународни фестивал „International Baltic Ethnic Fashion Festival“ (IBEFF) ЕтноМоде, где ће се чак у 22 категорије такмичити уметници почев од модних креатора, етно дизајнера, графичара, фотографа…
Фото: PrtSc/etnomodno.com

Фестивал ЕтноМоде у Русији има и едукативни карактер где се одржавају округли столови, радионице, предавања успешних модних креатора, радионице и фотографисања.

Најгламурознија и најпосећенија је ревија етно креација младих модних дизајнера као и професионалаца у прелепом архитектонском амбијенту Тржног центра „Пасаж 1848“ у самом срцу Санкт Петербурга.

Прелепа вест за Србију је то што су организатори фестивала управо одабрали фотографије српског награђиваног фотографа и графичког дизајнера Павела Суровог и ставили их на све своје пропагацијоне материјале: на билборде, постере, афиш, позивнице.

Српски фотограф је прошле године добио највише бодова на фестивалу и освојио прву награду жирија у категорији модна фотографија. Организатори су изабрали фотографије Павела Суровог а то су Рајска Ева у рајском врту, фотографије Анђела и Светица које је су настале уз помоћ народних ношња Словака, Срба и Русина.

„За мене као српског уметника нема веће награде него да што већи број људи упозна моју уметност, моју естетику, моје бајковите приче и види моје фантасмагоричне фотографије у народним ношњама. Поносан сам да на овај начин могу презентовати Србију и њену културу и традицију широм света. После светске премијере изложбе у Паризу ово је још један велики успех у мојој каријери. Када један престижан међународни фестивал Етномоде изабере моје фотографије и стави их на своје промо материјале за мене је ово велика част као Словена и још једна потврда мог квалитетног фотографског рада. Реторички би могао питати који други међународни фестивал на свету би изабрао радове српског фотографа и ставио на своје пропагационе материјале? Зато за мене је ово велико и важно достигнуће. Такође сам се и ове године пријавио на тамкичење у категорија модна фотографија са српским ратницама и анђелима.

Настављам са даљим радом да фотографишем инспиративне народне ношње са Балкана јер желим да направим што већу колекцију инспиративних занимљивих фотографија и прича.“ – додао је српски фотограф Павел Сурови.

Међународни фестивал ИБЕФФ је подржан од стране председника Руске федерације Владимира Владимировича Путина и његовог Председничког фонда за културне иницијативе.

Izložba fotografija Pavela Surovog u Parizu

Преузмите андроид апликацију.