Почетна > Србија
Србија

Следеће године Србија ће имати дипломату за везу са Светом гором

Од следеће године у Солуну ће службовати дипломата за везу са Светом гором, изјавио је данас министар спољних послова Никола Селаковић.
Фото: PrtSc/RTV/YouTube

Како је саопштено из Министарства, Селаковић је то рекао на данашњем састанку са архимандритом Методијем, игуманом Свете српске царске лавре Хиландара.

Игуман је дао благослов да Министарство спољних послова Србије од наредне године за своју званичну славу узме празник Преноса моштију Светог Саве Српског, који се обележава 19. маја по новом, односно 6. маја по старом календару.

Селаковић је истакао да ће Министарство са поносом обележавати тај празник, сећајући се дела Светога Саве, који је, осим што је био први архиепископ аутокефалне Српске православне цркве, био и први познати велики српски дипломата.

Министар је истакао да је, њему лично, као и институцији на чијем је челу, веома стало да има и на званичном нивоу односе са манастиром Хиландар, како кроз деловање нашег Генералног конзулата у Солуну, тако и кроз именовање дипломате за везу са Светом гором, који ће од следеће године службовати у Солуну.

На састанку је било речи и о могућности да се манастир Хиландар ове године укључи у обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе, који се празнује 15. септембра, у знак сећања на пробој Солунског фронта.

Саговорници су разменили искуства о епидемиолошкој ситуацији и разговарали о функционисању манастира Хиландар у време у пандемије вируса корона и току радова на обнови манастира.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.