Почетна > Србија
Србија

Скупштина усвојила извештај о преговарачком процесу са Приштином

Посланици Скупштине Србије усвојили су „Извештај о преговарачком процесу са институцијама привремене самоуправе у Приштини, од 1. септембра 2022. до 15. јануара 2023“, у коме се истиче да је у овом периоду дошло до ескалације кризе, као и системске дискриминације и насиља према Србима на Косову и Метохији и оцењује да за такав развој догађаја искључиву одговорност сноси приштинска страна.
Фото: Tанјуг/Зоран Жестић

За извештај је синоћ гласало 154 посланика, против је било 23, уздрзаних није било од укупно 186 присутних.

У извештају се истиче и да Београд неће одустати од захтева да ЗСО буде хитно формирана и да ће Влада Србије и убудуће бити усредсређена на непосредну заштиту безбедности српског народа у покрајини и српских националних интереса.

Српска страна ће наставити, да кроз мировну политику активног учешћа у преговарачком процесу онемогући било какав основ приштинској страни за малициозно и лажно приказивање Србије као неконструктивног и „реметилачког фактора“ у региону.

Оцењује се и да су Београд у протеклом периоду посредници ЕУ и други релевантни међународни субјекти окарактерисали као конструктивну страну у свим кризним ситуацијама.

Такав приступ заснован на спремности на компромис зарад мира у региону свих грађана на простору КИМ, много је утицао да решење свих ситуација буду у интересу српске стране, закључује се у извештају.

Вучић Камберију: Не сањај опасне снове

Преузмите андроид апликацију.