Почетна > Србија
Србија

Скупштина усвојила допуне и измене Закона о експропријацији

Скупштина Србије усвојила је данас измене и допуне Закона о експропријацији којима се утврђује да предмет експропријације могу да буду непокретности у свим облицима својине, као и да су сви поступци који се воде у складу са овим Законом хитни, имајући у виду да се покрећу и воде у јавном интересу.
Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

За измене и допуне Закона о експропријацији гласало је 159 посланика.

„Непокретности у приватној, задружној или јавној својини се могу експропријатисати или се својина на њима може ограничити само у јавном интересу утврђеном на основу закона, уз накнаду која не може бити нижа од тржишне“, наводи се у Закону.

Законом су одређени краћи рокови за поступање органа управе у циљу бржег и ефикаснијег спровођења поступка експропријације.

Законом је утврђена обавеза корисника експропријације да, пре рушења зграде, обезбеди закупцу стана у друштвеној или државној својини, односно јавној својини на неодређено време, односно носиоцу станарског права у експроприсаној стамбеној згради или стану као посебном делу зграде, коришћење другог одговарајућег стана у јавној својини са правима закупца на неодређено време.

Skupština Srbije potvrdila sporazume sa Kinom i o saradnji na Zapadnom Balkanu

 

Преузмите андроид апликацију.