Почетна > Бизнис
Бизнис

Скупштина Тексаса разматра забрану продаје земљишта Кинезима и Русима

Скупштина Тексаса разматра предлог да грађанима Кине, Ирана, Северне Кореје и Русије буде забрањено да буду власници било које врсте фирми у тој америчкој савезној држави, као и власници одређеног земљишта, док противници кажу да је тај закон расистички.
Фото: Unsplash/erinhervey

Државна сенаторка Тексаса Лоис Колкхорст истиче да је безбедност главни разлог за увођење закона којим би се грађанима Ирана, Северне Кореје, Русије и Кине забранило да буду власници фирми и купују одређену врсту земљишта у тој држави, преноси Глас Америке.

„Желим да будем јасна – становници државе Тексас разумеју претњу којој смо изложени. То им је кристално јасно. И демократама, и републиканцима и независним политичарима. Никада нисам видела да се неко питање тако високо котира у истраживањима јавног мњења. И зато сам поносна што стављам на разматрање нешто што потиче од самих грађана”, рекла је Колкхорст.

Она је прошле недеље отворила јавни претрес о предложеном закону.

Члан државне скупштине Џин Ву, демократа, каже да није у духу Америке да се људи третирају различито због земље рођења. Према његовим речима, тај закон у суштини каже да је сваки имигрант, свака особа из тих земаља шпијун, издајник или могући агент тих земаља.

„И то је просто неправедно – посебно имајући у виду да су многи од људи који долазе из Кине, Ирана и Русије људи који беже од тих влада и не желе ништа да имају са њима, рекао је Ву.

Комесар секретаријата за пољопривреду Тексаса Сид Милер каже да је вредно радио са члановима Скупштине на предлогу закона, након што је кинески милијардер, наводно повезан са кинеском војском, купио више од 52.000 хектара земље у јужном Тексасу, са плановима да изгради ветропарк у близини базе војног ваздухопловства.

Folksvagen u Kanadi gradi fabriku baterija za električna vozila

Преузмите андроид апликацију.