Почетна > Србија
Србија

Скупштина данас о ребалансу буџета, акцизама, новом министру привреде

Председник Скупштине Србије Владимир Орлић сазвао је за данас, на захтев 104 народна посланика, ванредно заседање скупштине на којем ће на дневном реду, поред осталог, бити предлог ребаланса буџета за ову годину, те закони о акцизама и о пензијском и инвалидском осигурању.
скупштина
Фото: Танјуг/Пеђа Вучковић

На дневном реду биће и Предлог закона о управљању привредним друштвима у власништву Србије, а посланици ће се изјаснити и о предлогу Владе Србије да за новог министра привреде буде изабран Слободан Цветковић.

Предложеним дневним редом предвиђено је да се разматрају и предлози закона о изменама и допунама Закона о безбедности саобраћаја на путевима, о дуалном образовању, просветној инспекцији, Националном оквиру квалификација Србије, високом образовању, учешћу цивила у међународним мисијама и операцијама ван граница Србије, о култури, као и о филмском и осталом аудиовизуелном наслеђу.

На дневном реду наћи ће се и предлози о потврђивању више споразума између Србије и других земаља и међународних политичких и финансијских организација.

Предлогом закона о изменама и допунама Закона о буџету за 2023. годину, који је усвојила Влада Србије и који ће се наћи пред посланицима, предвиђено је да укупно планирани приходи износе 1.904 милијарде динара, што је за 60,6 милијарди више него што је било планирано иницијалним буџетом.

Ребалансом буџета, како је саопштено из Владе Србије, обезбедиће се средства за нове капиталне пројекте и инвестиције и то додатне 23 милијарде динара.

Ова издвајања су повећана са 427,2 милијарде, на 452,3 милијарде динара, што је 5,6 одсто БДП.

Предлогом закона о изменама и допунама Закона о акцизама, који је усвојила Влада Србије предложено је повећање акциза на деривате нафте, дуванске прерађевине и алкохолна пића, кафу и течности за пуњење електронских цигарета за осам одсто.

Повећањем акциза очекује се повећање прихода, пре свега од деривата нафте и цигарета, од око четири милијарде динара до краја године.

У образложењу је истакнуто да је предложено да се акциза на биогориво и биотечности не увећава јер је регулаторни оквир који уређује ову материју још у развоју, па ће се пореска политика опорезивања ових производа детаљније уредити након доношења свих релевантних стратешких докумената.

Mali: Rebalans budžeta pozitivan i razvojni, višak u budžetu 60,6 mlrd dinara

Преузмите андроид апликацију.