Почетна > Бизнис
Бизнис

Скупљи стамбени кредити због раста камата у ЕУ

Време јефтиног новца полако се завршава и централне банке многих земаља увелико подижу камате. Америчке Федералне резерве су то већ учиниле, а свет је с нестрпљењем очекивао које мере ће да предузме Европска централна банка (ЕЦБ) на састанку 21. јула.
Фото: Unsplash/amyhirschi

Пре два дана она је повећала три каматне стопе за по 0,5 одсто. Тако ће каматна на главне операције рефинансирања убудуће бити 0,5 одсто, на маргиналне кредитне олакшице 0,75 одсто, а на девизне олакшице нула. После осам година камате ЕЦБ-а постале су позитивне, а ово је прво повећање после 11 година. Обећано је за сада још једна корекција камата навише, вероватно на састанку заказаном за 8. септембар.

Шта за нас значи повећање главних европских камата? Па то да ће кредити који су индексирани у девизном евро знаку постати скупљи. А то је 153.000 стамбених кредита, тако да они који их отплаћују могу да рачунају на веће месечне ануитете. На примеру стамбеног зајма од 37.500 евра, с кредитираним делом од 30.000 евра, од почетка године рата је увећана за готово 20 евра.

Шестомесечни еурибор који банке користе при обрачуну рате стамбеног зајма према последњим подацима, износи 0,635 одсто. Подсећања ради она је још почетком јуна била негативна, минус 0,017 одсто. Ко је уговорио зајам с маржом банке од 2,95 одсто, плус шестомесечни еурибор плаћао је до скора камату од 2,4 одсто, јер је еурибор био негативан, а сада ће му камата бити већа за око један процентни поен, односно плаћаће зајам по камати од 3,585 одсто.

Sijarto: Kupovina gasa nije ideološko pitanje

Преузмите андроид апликацију.