Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Скуп „Мала и средња предузећа у фокусу“

Привредна комора Војводине, Европска предузетничка мрежа и ЕУ Инфо Поинт Нови Сад организовали су скуп „Мала и средња предузећа у фокусу“ у сусрет дану који се обележава као Светски дан малих и средњих предузећа.
Фото: PrtSC/РТВ/Youtube/Мала и средња предузећа у фокусу

Мала и средња предузећа, према речима председника Привредне коморе Војводине Бошка Вучуревића, извор су радних места, односно омогућују већу запосленост, иновације и конкурентност на тржишту, а њихова флексибилност омогућава развој економије.

„Од 28, готово 29.000 привредних субјеката, колико их има у Аутономној покрајини Војводини, то је неких 24 одсто од укупног броја привредних субјеката у Републици Србији, 85 одсто су микро предузећа, 13 посто су мала, 2,5 су средња предузећа, а свега 0,6 одсто су велика предузећа. Дакле види се колика је то снага, колики је то потенцијал. Из тог разлога и Покрајинска влада и Републичка влада су препознале снагу такве врсте организације у привреди“, изјавио је Вучуревић.

Мала и микро предузећа у фокусу рада Покрајинског секретаријата

Према рећима Ненада Иванишевића, покрајинског секретара за привреду и туризам, мала и микро предузећа јесу у фокусу рада Покрајинског секретаријата.

Фото: Pexels/fauxels

Издвојена су средства за подизање туристичких капацитета, али и набавку нове опреме, нових машина, као и за субвенције за репроматеријал који је утрошен.

Покрајински секретар додаје да је расписан и конкурс у области запошљавања у износу од 42 милиона динара, преко ког ће бити запослено 200 особа.

„Покрајински секретаријат је захваљујући одлуци о повећању буџета у износу од 66 одсто у односу на прошлогодишњи буџет успео да у првој половини ове године пласира преко 300 милиона динара као директну помоћ малим и микро предузећима у области туризма и у области других привредних грана“, рекао је Иванишевић.

Европска мрежа предузетништва

Европска мрежа предузетништва постоји у преко 60 земаља и у њој активно ради преко три хиљаде експерата. У Србији се она спроводи кроз шест институција, а координатор је Привредна комора Србије.

„Ми из Европске мреже предузетништва управо имамо мала и средња предузећа у фокусу апсолутно сваки дан. Ми им помажемо, онима истина који имају амбицију да интернационализују своје пословање, да у томе и успеју“, рекла је Марија Станчу Мирослављев из Европске мреже предузетништва.

Републичка и Покрајинска влада кроз подстицаје раде на томе да се мала и средња предузећа што брже развијају. У интересу је, оцењују учесници скупа, да се у том погледу приближимо земљама Европе и света.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.