Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Скривени састојци у храни због којих добијате килограме

Колико год се трудили, тешко је снаћи се када читамо декларације на већини производа. Међутим, нисмо ми криви, јер многи произвођачи намерно користе одређене термине као маркетиншку технику да обману купце.
Фото: Pixabay/Squirrel_photos

Ако покушавате да смршате или се здравије храните, такве погрешне изјаве могу вас обесхрабрити. Поготово зато што неке од ваших омиљених намирница могу садржати скривене састојке због којих можете добити вишак килограма ако их редовно конзумирате.

Свињска маст

Масти се могу наћи у разним намирницама, попут пекарских производа.

То је извор засићених масних киселина. Не само да има много калорија, већ и засићене масне киселине у масти могу бити штетне ако се конзумирају у великим количинамa, истиче нутрициониста.

Различите врсте шећера

Шећер долази у много облика и често се на декларацији не назива шећером. Зато је важно да знате шта да тражите када следећи пут будете у супермаркету. Шећер је у свему. Постоји толико различитих назива за шећер на декларацијама као што су фруктозни кукурузни сируп, декстроза, фруктоза, сахароза и многи други. Сви се брзо вари, што може изазвати повишен шећер у крви. Када се често конзумира храна богата шећером, то може довести до гојазности.

Рафинирано брашно

Рафинирано брашно може бити ризична намирница јер може имати различита имена. Постоји неколико назива за рафинисано брашно као што су бело брашно, обогаћено брашно и пшенично брашно. Влакна се уклањају из овог брашна како би се брзо и лако сварила. Као и шећери, они такође повећавају ниво шећера у крви.

Хидрогенована уља и трансмасне киселине

Хидрогенована уља је тешко уочити на декларацијама производа. Да бисте их пронашли, проверите колико се трансмасних киселина користи. Хидрогенизована уља и транс масти се крију у различитим намирницама. Неки путери од кикирикија садрже додатна хидрогенизована уља да се маса не одваја. Ове трансмасне киселине могу изазвати више запаљења у телу него засићене масне киселине. Важно је да прочитате декларације и ограничите унос намирница богатих хидрогенизованим уљима.

Oljuštite pečene paprike za minut: Trik koji će olakšati pripremu ajvara

Преузмите андроид апликацију.