Почетна > Свет
Свет

Шкотска дестилерија од отпада у производњи вискија прави биогас

Произвођач шкотског вискија ,,Glenfiddich“ саопштио је данас да је почео да пребацује своје доставне камионе са класичних горива на погон на биогас с ниском емисијом, који компанија производи од отпада из сопственог процеса дестилације вискија у оквиру иницијативе за одрживост ,,затворена петља“.
Фото: Pixabay/Felix_w

Из дестилерије су навели да су у својој дестилерији у Дафтауну, на североистоку Шкотске, инсталирали пумпе за биогас које користе технологију коју је развила матична компанија ,,William Grant & Sons“ за претварање властитог производног отпада у гас са ултра ниским садржајем угљеника који емитује минималну количину угљен-диоксида и других штетних честица.

Стјуарт Вотс, директор дестилерије у власништву породичне компаније ,,William Grant & Sons“, рекао је да ,,Glenfiddich“ традиционално продаје отпад од зрневља из процеса прављења слада како би се он користио за високопротеинску храну за стоку.

Међутим, кроз анаеробно врење, где бактерије разграђују органску материју производећи биогас, дестилерија је дошла до сазнања да течни отпад из тог процеса може да користи за производњу горива и да коначно рециклира све своје отпадне производе на тај начин.

Из ове дестилерије, која годишње прода више од 14 милиона боца вискија, кажу да њихов биогас на бази вискија већ покреће три специјално адаптирана камиона која транспортују њихове производе на четири локације у централној и западној Шкотској.

Фото: Pexels/Quintin Gellar

Додају такође да биогас смањује емисију угљен-диоксида за преко 95% у односу на дизел и друга фосилна горива и да смањује емисију других штетних честица и стаклених гасова до 99%.