Почетна > Бизнис
Бизнис

Скоро три милиона радника у ЕУ не може да приушти грејањe

Скоро три милиона радника у Европској унији не може да приушти грејање својих домова због раста цена енергената и електричне енергије, наводи се у студији Европске конфедерације синдиката (ЕТУЦ).
Фото: Pexels/ri

Та конфедерација, која представља 45 милиона чланова, саопштила је да 15 одсто сиромашних радника у ЕУ, што значи 2.713.578 људи, нема довољно новца за укључивање грејања, преноси агенција АП.

Велепродајне цене гаса и електричне енергије порасле су широм Европе, повећавајући могућност од скока ионако високих рачуна за комуналне услуге и додатно наносећи бол људима који су финансијски погођени пандемијом коронавируса.

„У Европи постоје милиони слабо плаћених радника који морају да бирају између грејања куће или одговарајуће прехране породице или плаћања кирије упркос томе што раде пуно радно време“, изјавила је заменица генералног секретара ЕТУЦ-а Естер Линч.

„Нажалост, све више цене енергије значе да се све више људи суочава са тиме да се са дугог дана или ноћи на раду врати у хладну кућу ове зиме, а њихова деца раде домаће задатке на хладноћи“, додала је она.

Синдикална конфедерација позвала је Европску унију да у нацрт директиве о минималној плати уведе „праг пристојности“ како би се гарантовало да законом прописане минималне плате никада не падну испод 60 одсто средње зараде и 50 одсто просечне плате у било којој чланици ЕУ.

Конфедерација је навела да 20 чланица ЕУ тренутно има законом прописане минималне плате које су ниже од тих нивоа.

У студији се наводи да Кипар има највећи проценат сиромашних радника (45,6 одсто) који не могу да приуште грејање, након чега следе Бугарска, Литванија, Португалија, Грчка и Италија.

Прочитајте још вести из света бизниса.

 

Преузмите андроид апликацију.