Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Скоро трећина возача не препознаје овај знак у аутомобилу

Да ли знате све симболе и светла која светле на инструмент табли?
Фото: Pixabay/qimono

Један сајт је спровео истраживање према којем је најпрепознатљивија икона на инструмент табли знак за низак ниво горива у резервоару, што је препознало 91 одсто испитаника.

Међутим, изненађујуће је да 35 одсто испитаника није препознало знак за АБС систем, 32 одсто није препознало симбол ниског притиска у гумама, а 29 одсто није препознало индикатор ваздушног јастука.

Резултати су још лошији за електрична и хибридна возила, која имају још специфичније симболе.

Симбол „електричног квара” није препознала већина испитаника – чак 80 одсто. Ова икона, која упозорава на квар на батерији, мотору или ожичењу, налази се само код електричних аутомобила, па је то донекле разумљиво, пошто већина возача у ЕУ још није имала директан контакт са електричним аутомобилима.

Скоро четири од пет возача у ЕУ (77 процената) нису препознали, индикаторска лампица „клизања“ која омогућава хибридним возилима да одрже своју брзину је други најпогрешније схваћен симбол на контролној табли.

На високом месту збуњујућих симбола су ЕВ режим, лампица која се пали када је аутомобил у потпуно електричном режиму, са 60 одсто испитаника који нису знали његово значење, а одмах иза њега, са 59 одсто нетачних одговора, је симбол ограничења снаге мотора који се приказује са симболом корњаче, пандан симболу празног резервоара за гориво, када је батерија електричног аутомобила скоро празна.

Kako smo se menjali zajedno sa telefonom

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке