Почетна > Србија
Србија

Скоро сваки пети становник Србије има проблем с еректилном дисфункцијом

Еректилна дисфункција један је од највећих проблема са којим живи, према последњим подацима, готово сваки пети грађанин Сбије, а 29 одсто оних који користе онлајн платформе за претрагу и резервацију лекова, интересује се и тражи медикаменте из ове групе.
Фото: Unsplash

Према проценама Међународног журнала за истраживање импотенције, преко 322 милиона мушкараца широм света, до 2025. године, имаће проблем еректилне дисфункције.

Лекари подсећају да је у питању излечив поремећај који све чешће погађа и млађе од 40 година.

Узроци импотенције могу се поделити у две групе: органски и психогени. Први се јављају као последица различитих болести срца, хипертензије, гојазности, дијабетеса, док други настају због недостатка самопоуздања, анксиозности и страха од неуспеха.

Са друге стране, не треба заборавити ни алкохолизам, пушење и коришћење психоактивних супстанци, који су чести узрочници еректилне дисфункције, а негативан утицај могу имати и лекови за крвни притисак, имуносупресиви, кортикостероиди и антидепресиви.

Како наводи Apoteka.rs, готово трећина корисника те бесплатне платформе интересује се и резервише лекове за лечење еректилне дисфункције, што, како кажу, довољно говори о томе колико је проблем алармантан и да њиме треба више да се бавимо.

Таблете за потенцију су најчешће решење за овај вид проблема и оне углавном садрже један од три активна састојка: силденафил, тадалафил и варденафил који утичу на проток крви и тиме поспешују потенцију.

„Свакако, приликом консултација са корисницима увек их примарно упућујемо да се обрате лекару и дубински открију узрок проблема. Имајући у виду да импотенција утиче како на квалитет живот мушкарца, тако и на целокупне партнерске и брачне односе, све више нам се за савет јављају и жене које су генерално водећи иницијатори за решавање здравствених проблема у породици“, изјавила је фармацеуткиња Мирјана Спајић и додала да се корисници најчешће опредељују за резервисање лекова за потенцију преко поменуте платформе управо због дискреције коју им она нуди пошто их у одабраној апотеци чека већ упакован лек који преузимају само на основу броја резервације, без давања личних података.

Поред смањења сексуалне жеље и квалитета интимних односа, мушкарци са еректилном дисфункцијом имају дупло већи ризик од можданог и срчаног удара, док је вероватноћа за појаву депресије увећана чак за 192 одсто.

Стручњаци се надају да ће овако озбиљне бројке утицати на то да се мушкарци чешће обраћају лекарима за помоћ јер садашња статистика говори да то чини само једна четвртина пацијената.

Осим лекова, у решавању проблема са потенцијом могу да помогну и промене у начину живота и увођење здравих навика – на првом месту ту је смањење телесне тежине, као и вежбање, престанак пушења и смањење стреса на дневном нивоу.

RHMZ: Upozorenje na lokalno obilne pljuskove sa grmljavinom i gradom

Преузмите андроид апликацију.