У августу 2021. године у савезном службеном гласнику у Аустрији је објављен правилник о школовању чоколатијера, чиме је истовремено и ступио на снагу.
Радна група задужена за припрему програма је годину и по дана интензивно радила на садржају програма за трогодишње школовање.
Тежиште школовања ће бити на новим методама обраде чоколаде од зрна до табле, областима модерних специјализованих уређаја, дигитализације, креативности, паковања и маркетинга.
Будући мајстори за чоколаду ће имати прилику да науче више о сировинама, производњи, ланцу снабдевања, прехрамбеној технологији и нутриционизму. Упознаће се у потпуности са процесом израде полупроизвода као што су марципан, нугат и друго.
Креирање, дегустација и анализа чоколадних и кондиторских производа ће такође бити саставни део школовања.
„Нова обука за чоколатијера гарантује привлачне пословне могућности. Захваљујући атрактивном представљању профила већ имамо знатно већи прилив младих. Посебно се захваљујем бечким предузећима која учествују у обуци“, изјавила је Марија Смодикс-Нојман, руководилац занатског сектора у Привредној комори Беча.
„Млади чоколатијер поред страсти мора поседовати велику дозу вештине. Чоколада за разлику од других маса не дозвољава грешке“, објашњава Вернер Мајсингер из бечког предузећа „Xоцолат“ које је примило првог будућег мајстора на обуку.
Преузмите андроид апликацију.