Људи који желе да смање шећер у крви или заобиђу његове нагле скокове обично се одричу одређених намирница или смањују знатно њихову конзумацију.
Међутим, постоји једна техника коју можете да урадите и која захтева нула ограничења у храни: једите свој оброк одређеним редоследом.
Наука показује да ако једете састојке оброка одређеним редоследом, можете смањити пораст глукозе у оброку за 75%.
Дакле, једете потпуно исту храну, али имате много мање последица по ваше тело. Идеалан редослед је следећи:
– поврће иде прво,
– протеини и масти су на другом месту,
– скробови и шећери на последњем месту.
Питате се – како ово изгледа у пракси?
Рецимо да за оброк имате порцију лососа, спанаћа и смеђег пиринча, са парчетом торте за десерт.
Према овој теорији, прво ћете јести спанаћ, затим лосос, па пиринач и завршите на крају десертом.
Ако сте у ресторану, немојте јести хлеб који добијете пре оброка. „Људи који једу хлеб на празан стомак стварају велики скок глукозе.
То не значи да морате у потпуности да прескочите корпу за хлеб – ако чекате да једете хлеб уз протеине, масти и поврће, имаћете много стабилнији одговор глукозе.
Не заборавите: слатка пића попут заслађеног чаја могу утицати и на ваш шећер у крви. Дакле, ако желите да додате слатки напитак у свој оброк, обавезно га попијте на крају са посластицом, а не пре оброка. Ово укључује и заслађиваче.
Преузмите андроид апликацију.