Почетна > Бизнис
Бизнис

Скочила цена нафте након руског ограничења производње

Русија ће продужити добровољно ограничење производње нафте за 300.000 барела дневно до краја године, рекао је заменик премијера Александар Новак.
Фото: Unsplash/heigio

Након ове најаве, цена сирове нафте „брент“ скочила је на више од 90 долара по барелу, први пут од новембра 2022. године.

Русија ће преиспитивати сваког месеца добровољно смањење како би размотрила могућност додатног смањења или повећања производње у зависности од ситуације на светском тржишту, појаснио је Новак, преноси РТ Интернешенел.

Та мера је предузета уз добровољно смањење које је Русија раније најавила у априлу 2023. године, а које ће трајати до краја децембра 2024. године, објаснио је заменик премијера.

Други највећи произвођач нафте на свету смањује производњу и извоз нафте у корак са другом великом нафтном нацијом, Саудијском Арабијом.

У одвојеном саопштењу, Ријад је продужио своје добровољно смањење производње од милион барела дневно до краја године, саопштила је новинска агенција СПА, позивајући се на званичника министарства енергетике.

Овај најновији потез, долази после ранијих добровољних смањења нафте од 1,66 милиона барела дневно које су неке чланице ОПЕК+ прво објавиле у априлу, а затим су се сложиле да продуже до краја 2024. године.

ОПЕК+, група коју чине Организација земаља извозница нафте и савезници укључујући Русију, која пумпа око 40 одсто светске нафте, смањује производњу од новембра 2022. године.

Kina više nije najveći izvor američkog uvoza

Преузмите андроид апликацију.